НАТО висловило солідарність Угорщині в "мовних" вимогах до України.

 

Заступниця генерального секретаря НАТО Роуз Ґоттемюллер висловила солідарність до вимог Угорщини щодо мовних статей українського закону, а також закликала Україну цілковито імплементувати рекомендації Венеційської комісії.

 

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті НАТО за підсумками переговорів пані Ґоттемюллер з міністром закордонних справ, міністром оборони та іншими високопосадовцями Угорщини.

 

 

"Альянс діє у солідарності з Угорщиною, коли йдеться про український освітній закон. У Брюссельській декларації [2018 року] і в висновках щодо щорічної програми з Україною Альянс закликав Україну цілковито впровадити рекомендації Венеційської комісії", – заявила Ґоттемюллер.

 

Водночас заступниця генерального секретаря НАТО подякувала Угорщині за підтримку України в конфлікті проти Росії, зокрема за постачання газу, гуманітарну підтримку та медичне забезпечення для українських військовиків.

 

Роуз Ґоттемюллер вважає, що зустрічі Комісії Україна-НАТО є "центральною частиною підтримки суверенітету та територіальної цілісності України і потужним способом пересвідчитися, що [український] уряд залишається на шляху реформ".

 

Натомість міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив після переговорів, що "Угорщина не пожертвує угорською етнічною меншиною в Закарпатті з будь-яких геополітичних міркувань" і очікує, що Україна "поважатиме права етнічних угорців, котрі там мешкають".

 

Відзначимо, що Брюссельська декларація минулорічного саміту НАТО дійсно висловлює заклик до України цілковито імплементувати висновки Венеційської комісії, однак уперше високопосадова особа Альянсу висловлює солідарність власне з позицією Угорщини. Нещодавно речник угорського уряду назвав освітній закон "напівфашистським".

 

27.02.2019