КС визнав неконституційною статтю про незаконне збагачення.

 

Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення посадових осіб, зваживши, що її положення не відповідають принципам верховенства права та порушують презумпцію невинуватості.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна", покликаючись на джерело в КС.

 

"Такий висновок мотивований тим, що норми кримінального законодавства мають бути чіткими і недвозначними, адже в результаті притягнення до кримінальної відповідальності може бути обмежено свободу людини та інші її конституційні права і свободи", – ідеться в резюме, котре цитує "Інтерфакс".

 

У Конституційному Суді зазначають, що законодавча конструкція ст. 368-2 Кримінального кодексу України "допускає обвинувачення, що ґрунтуються на припущеннях". Крім того, вона містить пункти, що регламентують процес доведення, хоча це належить до сфери кримінального процесуального законодавства.

 

Крім того, у КС наголошують, що законодавче визначення "незаконного збагачення" як злочину робить можливим перекладення цього обов'язку з боку обвинувачення на сторону захисту. "Водночас підозрюваний або обвинувачений не повинні доводити законність підстав придбання відповідних активів. Вони можуть надавати докази своєї невинуватості лише за власним бажанням або не надавати їх взагалі", – наголошують у Конституційному Суді.

 

У КС зазначають, що презумпція невинуватості вимагає від держави доведення вини обвинуваченого і звільняє обвинуваченого від тягаря доводити свою невинуватість. "Суть презумпції невинуватості у тому, що визначальним є припущення про невинуватість особи. Тому на особу не може бути покладено обов'язок доводити свою невинуватість і наявність обставин, що виключають кримінальну відповідальність", – повідомили в КС.

 

Обов'язок надання доказів провини особи, а також спростування доказів її невинуватості покладається на сторону обвинувачення. Тоді як, на думку Конституційного Суду, ст. 368-2 КК України обов'язок доведення невинуватості покладено на саму особу, закріпивши за нею юридичний обов'язок підтвердити доказами законність підстав вступу у власність активів у значному розмірі.

 

Стаття 368-2 Кримінального кодексу України "незаконне збагачення" говорить, що отримання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а також передання ним таких активів будь-якій іншій особі – караються позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна. Ці дії, вчинені службовою особою, яка перебуває на особливо відповідальному становищі, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років з конфіскацією майна.

 

У грудні 2017 року 59 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційним притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

 

Представником групи ініціаторів визначено депутата Верховної Ради Павла Пинзеника ("Народний фронт"). Крім нього, серед ініціаторів значаться депутати Максим Поляков та Євген Дейд ("НФ"), підозрювані в незаконному збагаченні та одержанні неправомірної вигоди.

 

26.02.2019