Brexit можуть відкласти до 2021 року.

Принаймні Брюссель висловив готовність до такого відтермінування.

 

 

У керівництві Європейської Унії розглядають можливість відкласти вихід Великої Британії з Євроунії на два роки. Про це в понеділок, 25 лютого, написала британська газета The Guardian з покликом на брюссельських дипломатів. Поки що заплановано, що Brexit мав би відбутися 29 березня 2019 року, після чого повинен розпочатися 21-місячний перехідний період.

 

The Guardian стало відомо, що Брюссель, не бажаючи багаторазово відкладати дату виходу Британії з ЄУ, розглядає варіант відразу відкласти Brexit до 2021 року. «З бюджетних, процедурних і фінансових причин найдоцільніше буде зразу відтермінувати Brexit на зазначений 21 місяць», – цитує видання слова свого джерела. За його даними, серед прихильників ідеї перенесення виходу Об’єднаного Королівства з ЄУ називають президента Європейської ради Дональда Туска і Генерального секретаря Єврокомісії Мартіна Зельмайра (Martin Selmayr).

 

Представники дипломатії ЄУ минулими тижнями неодноразово стверджували, що проголосують за перенесення Brexit, якщо Лондон попросить про це і висловить готовність внести зміни в плани щодо виходу з Євроунії. Без відповідного звернення в Брюсселі нічого не зможуть зробити. Окрім того, перенесення Brexit допоможе обійти так званий backstop, який передбачає, що Велика Британія залишиться в спільному з ЄУ митному союзі доти, допоки не буде досягнуто нової торговельної угоди між Лондоном і Брюсселем. В цьому випадку Північна Ірландія залишиться частиною внутрішнього європейського ринку, що дозволить уникнути встановлення жорсткого кордону між Північною Ірландією і Ірландської Республікою.

 

Тим часом британське видання Daily Telegraph володіє дещо іншою інформацією. Газета пише, що прем'єр-міністерка Тереза Мей готує формальний запит до Брюсселя про відтермінування Brexit лише на два місяці. Також, за інформацією видання, цього тижня в британському парламенті будуть поставлені на голосування навіть не одна, а дві поправки, які передбачають пролонґування перехідного періоду.

25.02.2019