Аваков звинуватив Порошенка у використанні "сітки" на виборах.

 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що штаб кандидата у Президенти України Петра Порошенка використовує технологію аґітаційних "сіток" на виборах у 2019 році. Наразі цих "сіток" не використовують для підкупу виборців, однак практикують незаконну схему з оплатою роботи аґітаторів.

 

Про це Аваков розповів у інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня". З його слів, Порошенкові "сітки" перевіряють за скаргою Юлії Тимошенко.

 

"У нас є кілька справ, якими ми займаємося, за заявою Тимошенко, вони стосуються "сіток" Порошенка", – повідомив міністр, додавши, що інформацію про "сітки" Юлії Тимошенко натомість оприлюднила Генеральна прокуратура.

 

Зі слів Авакова, на першому етапі "сітки" агітатори здійснюють обхід мешканців і шляхом розмов чи соціологічного анкетуваня виявляють число визначених або потенційних прихильників. "Так накопичується первинна база даних", – пояснив міністр.

 

Наразі поліція висловлює претензії до цих "сіток" через оплату роботи аґітаторів у незаконний спосіб. "Закон трактує: будь-яка плата за аґітацію – це підкуп виборця. Працю агітаторів не можна оплачувати. Навіть якщо це не завуальована аґітація. Так, аґітатор може сказати, що ніяких грошей не отримував. Деякі стверджують, що їхня робота – чисте волонтерство, але є і ті, хто на камеру зізнаються в отриманні 500 грн", – повідомив Аваков.

 

Водночас, міністр має інформацію, що надалі в "сітку" може ввімкнутися підвид сітки, який називають "лояльністю за рахунок бюджетних коштів" – прихильним виборцям можуть надавати матеріальну допомогу за рахунок місцевих бюджетів. "Одна історія, коли ти використовуєш у кампанії свої гроші, нехай і з незрозумілих джерел (і це вимагає окремої розмови), але... Але у подібній схемі кошти залучають з держбюджету", – запідозрив голова МВС.

 

Міністр внутрішніх справ стверджує, що він не працює на жоден штаб і не працює проти Порошенка. "Я не в конфлікті з Порошенком, хоча я йому і не соратник. Я це вже говорив і повторю. У мене з ним нормальний виробничий контакт. Ми з ним у постійному діалозі, але ми в різних партіях. Він багато зробив для країни і багато чого не зробив", – сказав Аваков.

 

Нагадаємо, минулого тижня, після серії завзятих "виборчих" активностей Арсена Авакова, Служба безпеки України повідомила про викриття кількох народних депутатів "Батьківщини" у підготовці підкупу виборців на користь кандидатки у Президенти.

 

У відповідь поліція затримала в Сумах двох штабістів президентської "Солідарності", повідомивши, що виїзд у тіньовий партійний офіс був спричинений повідомленням від жінки на телефонну лінію "102".

 

25.02.2019