В Сумах поліція викрила схему підкупу виборців на користь влади.

 

Поліція Сум затримала в одному з підвалів міста двох чоловіків, підозрюваних у підкупі виборців; після кількох годин у райвідділку їх відпустили. Згідно з непідтвердженою інформацією, поліція підозрює в підкупі штаб партії "Солідарність" Петра Порошенка.

 

"На спецлінію «102» надійшло повідомлення від місцевої мешканки про те, що у підвальному приміщенні одного з будинків по вулиці Курській відбувається підкуп виборців. А саме – роздача грошових коштів за голосування за одного з кандидатів у Президенти", – інформує з цього приводу поліція.

 

 

За вказаною адресою правоохоронці застали двох громадян з Києва і з Дніпровщини, які "не змогли чітко пояснити мету свого перебування в Сумах і відмовилися давати будь-які пояснення щодо повідомлення про підкуп виборців".

 

Відтак двох чоловіків спровадили до райвідділку, застосувавши також кайданки. Обґрунтовуючи потребу в таких суворих діях, поліція повідомила, що в одного зі штабістів виявили пістолет, а тому була потреба "убезпечення жителів міста від можливої загрози озброєних чоловіків".

 

Натомість прокуратура Сумщини відкрила кримінальне провадження за фактом перевищення влади та службових повноважень працівниками поліції. До Реєстру досудових розслідувань внесли відомості за ч.2 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), ст.170 (перешкоджання законній діяльності політичних партій) та ч.1 ст.371 (завідомо незаконні затримання) КК України.

 

Прокуратура зазначає, що поліція "без будь-яких законних підстав" затримала двох чоловіків, "при цьому безпідставно застосувавши до затриманих спеціальні засоби (наручники)". Прокуратура підтвердила: двох чоловіків звільнили лише після втручання працівників прокуратури.

 

"Попереджаємо учасників перегонів, а також співробітників поліції, про кримінальну відповідальність за порушення норм виборчого законодавства та прав людей. Прокуратура й надалі буде принципово реагувати на подібні протиправні дії співробітників поліції", – заявили в прокуратурі.

 

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що виручати затриманих особисто приїжджало керівництво прокуратури та СБУ Сумщини. Геращенко каже: команда "силовикам" надійшла з Києва. Це єдиний наразі натяк від менше-більше офіційної особи на те, що схема могла працювати на користь Петра Порошенка.

 

Згідно з інформацією редактора видання Цензор.НЕТ Юрія Бутусова, героєм скандалу був один зі сумських офісів БПП. Бутусов звернув увагу: того ж дня, в четвер, Служба безпеки України повідомила про викриття схеми підкупу виборців, організованої депутатами "Батьківщини".

 

"Це дії у відповідь. Вперше бачимо, як поліція і МВС у відповідь на дії пропрезидентських силовиків проти Тимошенко проводять акцію проти структури БПП... Влада йде на вибори в умовах жорсткої політичної конкуренції, і поліція стає на бік опоненнтів чинного Президента", – прокоментував Бутусов.

 

Прокуратура, коментуючи інцидент у Сумах, зазначає: "На координаційній нараді керівників правоохоронних органів генеральний прокурор Юрій Луценко підтримав ініціативу керівника МВС про спільні дії усіх правоохоронців у підтриманні правопорядку і законності під час виборчого процесу. У той же час він підкреслив, що «єдина можливість спокійно і гідно пройти вибори – всім його учасникам діяти виключно в межах чинного законодавства»".

 

22.02.2019