Росія оголосила бойкот українському омбудсмену.

 

Уповноважена з прав людини Росії Татьяна Москалькова скасувала офіційну зустріч із омбудсменом України Людмилою Денісовою через критику українською стороною переговорного процесу щодо звільнення українських моряків та забезпечення їхніх прав. Зокрема, Денісова критикувала те, що Москва в односторонньому порядку втягує у процес колишнього українського омбудсмена, екс-депутатку Партії регіонів Ніну Карпачову, 

 

 

Про демарш Москалькової пише аґенція "Інтерфакс", покликаючись на заяву, отриману з офісу уповноваженої.

 

"Раніше запланована на 21 лютого офіційна зустріч в Афінах з омбудсменом України не відбулася через лист, у якому Денісова звинуватила Москалькову в тому, що українських моряків відвідала Ніна Карпачова. Москалькова не вважає доцільним продовжувати обмін думками у форматі політизації питань прав людини з боку Денісової", – йдеться в повдіомленні прес-служби Москалькової.

 

Водночас зазначено, що Москалькова та Денісова "неформально" зустрілися на заході, присвяченому 20-річчю омбудсмена Греції, і "висловили взаємні прохання про допомогу громадянам Росії та України, які перебувають у колоніях і тюрмах".

 

На сайті Москалькової зазначено, що Карпачова "є не тільки громадянкою України, а й представником незалежного міжнародного правозахисного співтовариства, віце-президентом Європейського інституту омбудсменів, діяльність якого довела свою ефективність".

 

Раніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що звернулася до своєї російської колеги з протестом через неузгоджені з офіційним Києвом відвідини екс-омбудсменом України Ніною Карпачовою поранених українських військовополонених моряків в СІЗО Москви "Лєфортово" 12 лютого.

 

Денісова обурилася: вона протягом тривалого часу неодноразово зверталася до Москалькової з проханням надати дозвіл як уповноваженому ВРУ з прав людини на відвідування затриманих моряків, але у відповідь на ці прохання російська сторона лише стинала плечима і відбивалася тим, що ухвалення рішення щодо відвідування поранених належить до компетенції ФСБ Росії та Федеральної служби виконання покарань Росії.

 

"Водночас російська сторона допустила до українських моряків Ніну Карпачову, яка, на відміну від мене, не уповноважена представляти інтереси України у відносинах у сфері захисту прав людини між нашими державами", – наголосила Денісова.

 

Раніше представниця України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявляла, що Росія навмисне втягує у процес сторонніх осіб, аби делеґітимізувати українську державну владу.

 

"Гібридна війна – це коли РФ використовує гібридного "омбудсмена", вибиває від пилюки Януковича, який заявляє, що як Порошенко його попросить, то він готовий просити Путіна про заручників. Замість Денісової – Карпачова, замість Порошенка – Янукович, РФ дістає зі своїх загашників різних персонажів, які підігрують кремлівській платівці про "нелегітимність" української влади", – звернула увагу вона.

 

21.02.2019