Місія ООН закликала посилити розслідування вбивств на Майдані.

 

Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер закликала пришвидшити і забезпечити неупередженість розслідування злочинів, скоєних під час Революції гідності.

 

Про це Фрейзер сказала під час круглого столу, присвяченого п'ятій річниці завершення Євромайдану, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Треба пришвидшити розслідування й забезпечити його незалежність і неупередженість для того, щоб винні були притягнуті до відповідальності. Судово-медичні експертизи мають бути проведені, і для того ці установи – бюро судово-медичних експертиз – мусять мати належні ресурси і фінансування. Мають бути припинені ці затримки, які відбуваються зараз на етапі судового розгляду", – заявила Фрейзер.

 

Вона зауважила, що невдовзі розслідування проводитиме Державне бюро розслідувань. Фрейзер наголосила, що Управління спецрозслідувань при Генеральній прокуратурі України повинно забезпечити передачу ДБР справ таким чином, щоби розслідування не переривалося.

 

Моніторингова місія ООН підготувала інформаційну довідку, в якій зібрано інформацію щодо стану розслідування за 5 років після Революції гідності.

 

"У результаті вбивств або розстрілів загинуло 98 осіб. Серед цих 98 осіб – 84 протестувальники, 13 співробітників правоохоронних органів і один чоловік, який був на місці події, але не брав участі у протестах. Станом на сьогодні лише трьох осіб визнано винними щодо тих подій, які призвели до загибелі двох протестувальників. Тривають кримінальні провадження щодо ще 12 осіб, в тому числі співробітників міліції та Служби безпеки України. І не було встановлено ймовірних винуватців тих подій, які призвели до вбивств 17 протестувальників і 13 правоохоронців", – наголосила Фрейзер.

 

Вона також назвала основні перешкоди, які заважають розслідуванню.

 

"Серед перешкод – ще під час протестів співробітники міліції не мали на формі розпізнавальних знаків, що ускладнює їх ідентифікацію. Після протестів багато з імовірних винуватців втекли до Російської Федерації і стали недосяжними для системи українського правосуддя. Відбувалися надмірні затримки у проведенні судово-медичних експертиз, кримінальні провадження і судовий розгляд тривають із серйозними затримками", – сказала голова Моніторингової місії ООН.

 

Вона наголосила, що важливо розслідувати кожне вбивство, адже "родини всіх загиблих мають право на правду і справедливість".

 

20.02.2019