У Музеї Пінзеля у Львова показали першу друковану книгу України – «Апостол».

 

Сьогодні, 15 лютого, у Львові в Музеї Іоанна Пінзеля відкрили виставку, на якій представлений «Апостол» Івана Федорова, що був першою друкованою книжкою в Україні, повідомляє Твоє місто.

 

Саме в цей день 445 років тому Іван Федоров закінчив друкувати «Апостол» у Львові. Книга має 280 аркушів. Друкар працював над нею протягом року.

 

«Ми робимо виставку конкретного "Апостола", який походить з села Лісневичі Пустомитівського району. У 60-80-ті роки минулого століття музеї активно проводили експедиції західними областями країни і збирали речі, які можуть загинути. В одній з церков, де вже руйнувався дах, і знайшли "Апостол", а з ним ще вісім унікальних стародруків», – розповіла завідувачка відділу музею книгодрукування Львівської галереї мистецтв Віра Фриз.

 

Зараз у світі є близько 100 екземплярів «Апостола», один з них зберігають в фондах старовинної книги Львівської національної галереї мистецтв. Інші розкидані по світу: і в приватних колекціях, і в Британському музеї мистецтв.

 

Разом з «Апостолом» Івана Федорова в музеї Пінзеля презентують ще вісім стародруків, а також рукописний варіант першого українського друкованого видання, що повністю повторює всі особливості оригіналу.

 

Під час виставки, що триватиме до 29 березня, можна буде погортати книгу за допомогою інтерактивного екрана.

15.02.2019