Суд вийшов радитись у справі міністерських повноважень Супрун.

 

Окружний адміністративний суд міста Києва, який розглядає клопотання Міністерства юстиції про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо виконання обов'язків міністра охорони здоров’я Уляною Супрун, пішов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.

 

Як повідомила аґенція УНІАН, суд, заслухавши виступи сторін, пішов готувати текст рішення.

 

 

Перед цим суддя Сергій Каракашьян припустив, що в понеділок рішення все ж таки не оголосять через велику кількість матеріалів у справі. На його думку, рішення оприлюднять завтра.

 

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, коментуючи перебіг процесу, заявила, що суд перевищив свої повноваження, коли почав втручатись у роботу виконавчої влади.

 

"Через цю ухвалу я не можу підписувати дуже важливі документи. Наприклад, документи для лікування за кордоном для тих пацієнтів, які не можуть лікуватися в Україні, – їх 44, крім того, документи про ліки, які зараз лежать на складах в Києві та очікують розподілення по країні. Я не можу підписати цього, бо заборонив суд", – зазначила Супрун.

 

З її слів, суд зупинив роботу міністерства і роботу тих програм, якими зараз керує МОЗ. "Суд перевищив свої повноваження, коли почав втручатись у роботу виконавчої влади. І я закликаю суддю уважно прочитати всі документи, які надали МОЗ, Кабмін та Мін'юст, і ухвалити рішення, на яке ми чекаємо", – підкреслила пані Уляна.

 

Міністр юстиції Павло Петренко приходив до суду особисто висловлювати аргументи "безпідставності і нікчемності ухвали суду".

 

"Український уряд має чітку юридичну і політичну позицію – Уляна Супрун є очільницею Міністерства охорони здоров'я... Сьогодні від імені уряду я представив на судовому засіданні чіткі юридичні аргументи безпідставності і нікчемності ухвали суду", – зазначив міністр юстиції.

 

Петренко наполягає на тому, що суд має скасувати ухвалу суду у повному обсязі і таким чином розблокувати роботу МОЗ та уряду щодо здійснення медичної реформи. "Суддя отримав більш ніж достатньо аргументів і доказів від уряду, і від представників Уляни Супрун щодо абсурдності свого рішення", – наголосив Петренко.
 

Як писав Z, 5 лютого Окружний адміністративний суд Києва частково задовольнив позов народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука та заборонив Супрун виконувати обов'язки міністра. Водночас, суд не заборонив їй здійснювати повноваження, які були делеговані як заступниці міністра.

 

5 лютого міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко від імені уряду подав клопотання про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо Супрун.

 

7 лютого Супрун повідомила, що суд заборонив їй низку повноважень, зокрема уповноважувати заступників голови МОЗ на підписання життєво важливих наказів щодо розмитнення та розподіл ліків або ж направлення людей на лікування за кордон.

 

8 лютого Окружний адмінсуд Києва на своїй офіційній інтернет-сторінці роз'яснив, що заборона Супрун на реалізацію повноважень в.о. міністра поширюється лише на міністерські обов'язки – визначення політичних пріоритетів та стратегічних напрямів роботи міністерства, а також на участь у прийнятті рішень на засіданнях уряду.

 

11.02.2019