ЄУ підтвердила свій намір не змінювати угоди щодо Brexit.

Про це заявив президент Ради ЄУ Дональд Туск

 

 

«Європейська Унія чекає нових пропозицій щодо Brexit від Лондона, але цілковито відкидає перегляд угоди», – таку заяву на спільному брифінгу з прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром (Leo Varadkar) в Брюсселі зробив президент Європейської Ради Дональд Туск. Він уточнив, що Євроунія не піде на компроміси в питаннях контролю ірландського кордону, як того вимагають представники британського уряду.

 

Ірландський прем'єр, своєю чергою, зазначив: «Я вважаю, що ми вже проявили достатню гнучкість щодо угоди про вихід Британії з ЄУ. Не забувайте, з чого ми почали, – а почали ми з домовленості про тимчасові заходи, які торкалася б тільки Північної Ірландії. Це було зроблено на прохання британського уряду, який забажав збереження митного союзу на території країни, і ми дали свої гарантії цього».

 

Туск і Варадкар заявили журналістам, що ЄУ та Ірландія інтенсивно готуються до виходу Великої Британії без угоди, хоча зберігають надію на ратифікацію договору. «Мені цікаво, як виглядає особливе місце в пеклі для тих, хто просував Brexit, навіть не маючи уявлення про те, як це можна реалізувати», – процитувала слова Туска телерадіокомпанія ВВС.

 

Ці слова Туска розгнівали багатьох британських парламентарів, котрі виступали за Brexit. Вони звинуватили президента Євроради у зверхності.

 

У четвер, сьомого лютого, в Брюсселі відбудеться зустріч прем'єр-міністерки Великої Британії Терези Мей з керівництвом Евроунії. Раніше Мей заявила, що спробує переконати Брюссель у новому узгодженні договору щодо Brexit з урахуванням поправок, ухвалених британським парламентом 29 січня. Зокрема, депутати прийняли поправку, згідно з якою не допускається поява прикордонної та митної інфраструктури між Ірландією, яка входить до ЄУ, і британською Північною Ірландією. Проти цього виступає Брюссель.

06.02.2019