Клімкін: Україна визначить власне ракетне майбутнє через виклики ДРМСД.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив про те, що Україна муситиме відповідати на нові виклики для своєї безпеки у разі, якщо США та Росія не повернуться до виконання зобов'язань у рамках Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Клімкін покладає відповідальність за зрив цих домовленостей на Москву і вважає, що українцям доведеться відповісти на відповідні загрози, зокрема, шляхом продовження власної ракетної програми.

 

Про це Клімкін заявив у інтерв’ю «Голосу Америки» під час своєї поїздки до США.

 

 

«Те, що Росія роками порушувала цю угоду за допомогою розміщення ракет, ми це вже знаємо, і пускових установок – це взагалі змінює весь сенс контролю над озброєннями», – зазначив міністр закордонних справ.

 

Голова зовнішньополітичного відомства згадав про те, що Москва зруйнувала також і Договір про звичайні збройні сили в Європі, а відтак полегшила собі можливості для окупації Криму.

 

«Росія свідомо роками руйнувала цей договір. Для чого? Якщо в тебе в руках така палиця і більше нічого, то врешті-решт ти зацікавлений зробити її довшою», – прокоментував Павло Клімкін.

 

Що ж до українських інтересів, то міністр сказав: «Ми маємо використовувати все для того, щоб захистити себе. Логіка Росії – не для того, щоб захистити Росію. Вона для того, щоб користуватися безпекою, як товаром на відповідній біржі. Тому ця поведінка Росії призвела до нової логіки гонки озброєнь», – вважає міністр.

 

Клімкін прогнозує, що в гонку озброєнь включаться українські партнери, «і в цій ситуації Україні треба буде відповідати на нові виклики». «Ми маємо відповісти на них гідно, оскільки у нас є досвід, відповідний інтелект і необхідність захищати нашу країну», – зазначив міністр.

 

Водночас Павло Клімкін відмовився вдаватися у деталі щодо розвитку ракетної програми. «У нас уже є потенціал у сфері ракетної зброї. Які ракети потрібні нам для майбутнього, вирішувати будемо ми», – відрубав він.

 

06.02.2019