Через рік можуть бути цілковиті ліки від раку

 

Ізраїльські вчені заявили, що через рік запропонують метод цілковитого виліковування раку. Він, за їхніми словами, буде дешевим, майже без побічних ефектів і почне діяти з першого ж дня використання.

 

 

"Ми вважаємо, що через рік ми запропонуємо метод цілковитого виліковування раку", — заявив в коментарі "Jerusalem Post" Ден Арідор, голова правління компанії Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), , заснованої в 2000 році в ITEK-інкубаторі в ізраїльському Науковому парку Кір'ят-Вейцманна в Нес-Ціоні. AEBi, науково-дослідна біофармацевтична компанія, займається відкриттям і розвитком терапевтичних пептидів на т.зв. платформі SoAP, комбінаторній технології біологічного скринінгу, що через функціонали — агоніст, антагоніст, інгібітори тощо — дозволяє досягати дуже складних цілей.

 

Власне за технології фагового дисплея, до яких належать метод AEBi, минулого року отримали Нобелівську премію Джордж Сміт і Грегорі Вінтер. За допомогою цих технологій вчені вводять ДНК-кодування білка антитіл в бактеріофаг – вірус, який заражає бактерії. Протеїн проявляється на поверхні фага. Дослідники можуть використовувати ці білкові фаги для скринінгу взаємодій з іншими білками, послідовностями ДНК та малими молекулами.

 

AEBi робить щось подібне, але з пептидами, сполуками двох або більше амінокислот, з'єднаних в ланцюг. За словами Морада, пептиди мають ряд переваг перед антитілами, в тому числі те, що вони є менші, дешевші, їх легше виробляти і контролювати.

 

Вінтер ще раніше вказував, що за допомогою методу фагового дисплея можна буде боротися з раком. Експерименти ізраїльських вчених з використанням комбінацій протиракових пептидів і токсину, який вбиває ракові клітини, підтверджують це.

 

Майбутні ліки назвали "MuTaTo" (скорочення від multi-target toxin, багатоцільовий токсин). У ньому буде використано комбінацію протиракових пептидів і токсину, який вбиває ракові клітини.

 

Розробник препарату AEBi давно працює з пептидами. На початку існування AEBi намагалася відкрити раніше не відомі пептиди для лікування різних видів раку, тобто, по суті, займалася тим же, що і всі інші. Але потім фахівці компанії почали з'ясовувати, чому інші ліки і методи лікування від раку не працюють, і впевнені, що вони знайшли відповідь на це питання.

 

Більшість ліків атакують певну ціль на раковій клітині або всередині неї. Придушення цілі, як правило, стимулює мутації, які можуть зробити ліки неефективними. MuTaTo використовує комбінацію декількох націлених на рак пептидів для кожної ракової клітини одночасно. Плюс потужний пептидний токсин, який вбиває тільки ракові клітини. Таким чином на дію препарату не впливатимуть мутації ракових клітин.

 

Часто клітини раку, перебуваючи через дію ліків в стресовому стані, активують механізми детоксикації, тобто витискають з себе ліки або модифікують їх так, щоб вони стали неефективними. Для запуску цих механізмів потрібен час, і потужний токсин, ймовірно, зможе скористатися цим часом і знищити ракову клітину.

 

Деякі ракові пухлини можуть зводити справжні щити, які перешкоджають великим молекулам дістатися до них. Морад запевняє, що MuTaTo здатний обійти їх. Препарат діє як восьминіг, він може пролізти у важкодоступні місця – туди, куди іншим великим молекулам вхід заборонений. Пептидні частини MuTaTo дуже маленькі (12 амінокислот), у них немає жорсткої структури. Це має зробити всю молекулу неімуногенною, тобто ліки можна буде приймати повторно, їхня ефективність не зникне.

 

Різні цитотоксичні протипухлинні методи лікування спрямовані на швидкозростаючі клітини. Але ракові стовбурові клітини ростуть поволі, і вони можуть уникнути цих методів лікування. Після завершення лікування вони можуть знову викликати рак, цього разу він стійкий до ліків. Натомість, багатоцільова атака MuTaTo гарантує, що і ці джерела ракових клітин будуть знищені.

 

MuTaTo можна порівняти з потрійним коктейлем з препаратів, який перетворив СНІД зі смертного вироку в хронічне, але часто контрольоване захворювання. Сьогодні ВІЛ-інфіковані пацієнти приймають інгібітори протеази в поєднанні з двома іншими препаратами – інгібіторами зворотної транскриптази. Комбінація ліків підриває ВІЛ на різних етапах його реплікації, а також стримує ензим, що має вирішальне значення для ранньої стадії дублювання ВІЛ, і ензим, який функціонує ближче до завершення реплікації вірусу.

 

На відміну від лікування ВІЛ та СНІДу, де пацієнти повинні приймати коктейль протягом усього життя, MuTaTo спрацює порівняно швидко – протягом декількох тижнів, і, як стверджують його виробники –  необхідності в його повторному прийомі не буде.

 

Наразі AEBi займається оформленням патентів на окремі пептиди. Компанія закінчила тестування препарату на мишах – він ніяк не впливав на здорові клітини гризунів. Експерименти інвітро показали, що MuTaTo перешкоджав розвитку людських ракових клітин. Далі в планах AEBі – етап клінічних випробувань, які можуть тривати кілька років. І лиш після їхнього завершення ці методи будуть впроваджувати для конкретного лікування. Зараз же, говорять в компанії, результати дослідження "послідовні і повторювані".

 

Втім, як стверджують скептики, цього дослідження поки що не публікували в наукових журналах, де його змогли б відрецензувати колеги-фахівці. Крім того, воно засноване тільки на результатах експериментів з мишами, а досвід неодноразово показував, що шлях від успішного досвіду на гризунах до ефективних ліків, що допомагає людям, дуже довгий і тернистий.

 

Від імені Американського онкологічного товариства (ACS) головний лікар товариства Лен Ліхтенфельд, доктор медичних наук, попередив у своєму блозі:

“Ліки від раку? Не так швидко, зрозуміло, що ми всі сподіваємося, що це правда. Але, на жаль, ми повинні усвідомлювати, що це ще зовсім не доведено як ефективні ліки від раку, не кажучи вже про цілковите виліковування. Наші надії завжди на боці нових проривів в діагностиці та лікуванні раку. Ми живемо в епоху, коли з'являється багато цікавих досягнень в лікуванні раку. Ми сподіваємося, що цей підхід також принесе свої плоди і буде успішним. У той же час, ми завжди повинні проявляти обережність, бо процес від лікування миші до людини не завжди був простою прогулянкою.”

 

 


Maayan Jaffe-Hoffman
A Cure For Cancer? Israeli Scientists May Have Found One

Jerusalem Post, 28.01.2019
Robin Seaton Jefferson
Israeli Scientists Claim They're On The Path To A Cure For Cancer
Forbes,
29.01.2019
Brian Wang
Accelerated Evolution Biotechnologies Claims to Have a Breakthrough Cancer Cure
Next Big Future,
28.01.2019
AEBi Breakthrough Compounds Defined Target 
J. Leonard Lichtenfeld
A Cure For Cancer? Not So Fast
Dr. Len's Blog, 29.01.2019

Зреферував О.Д.

01.02.2019