Конкурс на управління "Межигір'ям" не змогли провести.

 

Національне агентство з управління і розшуку активів оголосило продовження конкурсу на пошук управителя арештовано резиденцією екс-президента Віктора Януковича "Межигір’я" до 28 лютого. Раніше українські журналісти-розслідувачі, об’єднані проектом "ЯнуковичЛікс", висловили занепокоєння непрозорістю відбору нового управлінця для резиденції.

 

Про продовження конкурсу повідомив директор АРМА Антон Янчук, інформує "Радіо Свобода".

 

 

З його слів, попри надзвичайне інфомування, до конкурсу долучилися лише дві юридичні особи: ТОВ "Атлант Девелопмент" і ГО НПУ "Межигір’я". Чиновник використав звернення журналістів-розслідувачів до АРМА в той спосіб, що їхня апеляція дала шанс – розголос збільшиться і бізнес долучиться до конкурсу, якщо його продовжать.

 

"Ми двічі продовжували конкурс, залучали медіа, зверталися до бізнесу. Все зробили, що могли. І саме завдяки активній позиції журналістів-розслідувачів ми отримали надію й шанс продовжити конкурс і залучити бізнес до конкурсу", – сказав Янчук.

 

У заяві журналістів "ЯнуковичЛікс" ідеться: "Днями стало відомо, що претендентів на керування було всього двоє: громадська організація, яка останні п’ять років управляє «Межигір’ям», а також комерційна компанія, деталі якої АРМА досі тримає в секреті. Наскільки нам відомо, жоден представник громадськості не мав можливості оцінити якість пропозицій учасників – попри те, що саме завдяки зусиллям громадськості парк та резиденції не були по-варварськи розграбовані", – мовиться у їхній заяві.

 

Іще 11 червня 2018 року, під час зустрічі з журналістами та активістами, які здійснювали діяльність "Межигір’я" майже з моменту втечі охорони колишнього президента Віктора Януковича, Віталій Різник, один із керівників АРМА, обіцяв, що процес вибору нового розпорядника буде прозорим і враховуватиме думку громадськості.

 

2018 року слідчі Генеральної прокуратури України передали "Межигір'я" АРМА для пошуку керуючого для колишньої резиденції Віктора Януковича. Згодом, у листопаді 2018 року, аґенція оголосила конкурс на управління активами резиденції.

 

"Межигірʼя" раніше було маєтком Віктора Януковича, але після його втечі з країни в лютому 2014 року територія резиденції стала національним парком, тут діє "Музей корупції". Нині в резиденції проходять екскурсії й громадські заходи, знімають фільми. Будівлями і зоокуточком "Межигір’я" опікуються волонтери, які збирають на це кошти з відвідувачів.

 

25.01.2019