У Києві відкрили барельєф Петлюрі.

 

У Києві відкрили перший меморіальний барельєф голові Директорії Української Народної Республіки, головному отаманові військ і флоту УНР Симонові Петлюрі.

 

Барельєф встановили у символічному місці – на початку вулиці Симона Петлюри, де в січні 1918 року тривали бої підрозділів Армії УНР з більшовицькими заколотниками, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

Автор барельєфа – скульптор Василь Маркуш.

 

У церемонії відкриття взяли участь віце-прем'єр-міністр, голова Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Павло Розенко, міністр культури Євген Нищук, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович, начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна Ігор Гордійчук та інші.

 

"Петлюра повертається в Київ, – коментує В'ятрович. – Спочатку в назві вулиці. Тепер у меморіальній таблиці. Незабаром в повноцінному пам'ятнику. Він повертається як символ боротьби за незалежність України. В час, коли українці знову, як і сто років тому, захищають свою свободу із зброєю в руках. Знову, як і сто років тому, від того ж ворога – Росії. Петлюра повертається до українців із забуття і безмежного інформаційного моря брехні про нього".

 

"Пам'ятна таблиця Петлюрі на цьому місці не лише тому, що тут починається присвячена йому вулиця. Не лише тому, що з цим місцем пов‘язані події Української революції 1917–1921. Він тут уважно спостерігає за тим, коли врешті приберуть із бульвару Шевченка пам'ятник Щорсу, одному з тих, хто стояв на заваді української Незалежності", – додав директор УІНП.

 

 

21.01.2019