Росія зірвала тристоронні газові консультації щодо газу з Україною та ЄС.

 

Росія зірвала тристоронні консультації щодо газу, заплановані у форматі Україна-ЄС-РФ на 15 січня у Брюсселі. Розмова мала відбутися на рівні експертів і передувати дебатам у широкому форматі 21 січня.

 

"Газпром зірвав технічні тристоронні консультації щодо газу, намагаючись своєю безконтрольністю залякати Європу і нав'язати свої поняття замість цивілізованих правил", – повідомила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

 

На думку пані Зеркаль, поведінка російської сторони, котра повідомила про відмову від консультацій незадовго перед зустріччю, свідчить про те, що з Москвою неможливо домовитися. "Після цього можна і далі переконувати світ, що [Україні] з "Газпромом" можна домовитись і будувати відносини на довірі, як це роблять німецькі політики. Вже не важливо – це безглузда наївність чи цинізм. Насправді це самообман і обман всього світу", – прокоментувала учасниця переговорного процесу на своїй сторінці у Facebook.

 

Зеркаль вважає, що логіка Росії – "не звертати уваги ні на кого, будувати "Північний потік-2", не чекаючи остаточних дозволів, ігнорувати своїх же ж партнерів".

 

Національна акціонерна компанія НАК "Нафтогаз України" заявила про те, що зрив переговорів – це "черговий приклад того, що з "Газпромом" неможливо будувати конструктивний діалог та вважати кремлівську компанію надійним партнером".

 

"Компанія, як і її країна, не звикла дотримуватись норм та правил. У російської сторони логіка проста – все, що не змогли "порєшать", можна або купити, або отримати шантажем та залякуванням", – прокоментували в НАК.

 

"Мабуть, такий варварський підхід – це вірус агресії, який поширюється від правлячої верхівки РФ до комерційної компанії", – додали у прес-службі, висловивши сподівання, що "американська та європейська вакцина знайдеться".

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що Москва своєю поведінкою продовжує лінію нахабної і безпардонної політики. "Зрив консультацій "Газпромом" – спроба безконтрольністю залякати Європу і нав'язати поняття замість правил. Наполягати, що з "Газпромом" треба домовлятися, наївно, або занадто цинічно", – написав Клімкін на у своєму акаунті у twitter.

 

Голова зовнішньополітичного відомства вважає, що вихід – поширювати на проекти Nord Stream 2 усі реґламентуючі норми ЄС, на чому Україна наполягає вже давно.

 

"Єдине, що лишається робити, – не давати "Газпрому" жодних винятків і поширювати на всі його проекти, особливо "Північний потік – 2", – додала Олена Зеркаль.

 

Наразі замість тристоронніх консультацій у Брюсселі відбулася двостороння зустріч між представниками української сторони та Єрокомісії. Сторони обговорили питання реформи ринку газу, виконання Угоди про Асоціацію тощо. "Працюємо далі і готуємось не лише до тристоронніх консультацій на політичному рівні, а й до всіх можливих сценаріїв розвитку подій", – додала заступниця міністра.

 

Між тим, російська сторона запевняє, що вона орієнтується на переговори 21 січня і планує прибути до Брюсселя. "[Зустріч] планується. Я поїду", – повідомив міністр енергетики РФ Андрій Новак.

 

Делегацію України на переговорах 21 січня мав би очолити міністр закордонних справ Павло Клімкін. До складу делеґації також увійдуть: Олена Зеркаль, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Наталія Бойко, постійний представник України при ЄС Микола Точицький та його заступник Роман Андарак, директор департаменту з питань розвитку паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства секретаріату Кабміну Сергій Косенко. За згодою участь у переговорах візьмуть глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, виконавчий директор НАК Юрій Вітренко, голова НКРЕКП Оксана Кривенко і радник глави МЗС Тарас Качка.

 

Раніше голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив про готовність України обговорити можливість перегляду або відмови від другого транзитного позову до російського "Газпрому" на суму понад $12 млрд в прив'язці з укладенням нового довгострокового контракту.

 

Наприкінці 2019 року завершується контракт між "Газпромом" і "Нафтогазом України" на транзит газу до Європи.

 

16.01.2019