У Туреччині розпочався суд у справі про вбивство російського посла.

Турецька влада покладає відповідальність за вбивство на радикального проповідника Фетхуллаха Ґюлена.

 

    

 

Судовий процес у справі про вбивство посла Російської Федерації в Туреччині Андрія Карлова розпочався в Анкарі у вівторок, восьмого січня. Цей атентат вчинив турецький поліціянт Мевлют Алтинташ 19 грудня 2016 року на відкритті однієї з малярських виставок в Анкарі. Він кілька разів вистрілив у росіянина, вигукнувши: «Аллаху акбар! Не забувайте Алеппо!».

 

Силовики тоді застрелили 22-річного Алтинташа, який під час нападу не перебував при виконанні службових обов'язків. Проте нині в справі фігурують 28 імовірних співучасників злочину. Їм закидають порушення конституційного порядку, членство в терористичній організації і навмисне вбивство з метою поширення терору. Про це повідомило видання Daily Mail.

 

У числі обвинувачених заочно опинився й особистий ворог президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердоґана проповідник Фетхуллах Ґюлен, котрий зараз мешкає у Сполучених Штатах.  Анкара звинувачує його також в організації невдалого перевороту в липні 2016 року.

 

Обвинувальний висновок, що налічує 609 сторінок, було передано до суду четвертого січня. У ньому, зокрема, говориться, що вбивство Карлова є «провокаційним актом, здійсненим із метою загострити відносини між Анкарою і Москвою, які й без того перебували в стані глибокої кризи через знищення турецьким винищувачем російського бойового літака в районі сирійсько-турецького кордону в листопаді 2015 року».

 

Прокуратура вимагає для обвинувачених довічного тюремного ув'язнення в умовах суворого режиму. За версією слідства, всі 28 підозрюваних нібито належать до організації FETO, якою й керує Фетхуллах Ґюлен. Слідчі вважають, що лідери FETO наказали Алтинташу вбити російського посла ще влітку. Як повідомила турецька прокуратура, спочатку Алтинташ мав намір убити Карлова 27 червня 2016 року під час вечері для амбасадорів, організованої правлячою партією Туреччини. Карлов значився в списку запрошених. Але замах тоді так і не відбувся, оскільки російський посол поміняв плани і поїхав у відрядження.

 

Варто зазначити, що сам Ґюлен атентат проти російського посла різко засудив.

08.01.2019