Митрополит Епіфаній під час різдвяної літургії згадав і патріарха Кіріла.

 

Митрополит Київський та всієї України Епіфаній під час Різдвяного Богослужіння у Софійському соборі згадав предстоятелів усіх помісних православних Церков, у тому числі й патріарха РПЦ Кіріла.

 

Про це повідомляє РІСУ.

 

 

Кіріл новостворену Православну Церкву України зневажає, називаючи її "об'єднанням двох угруповань розкольників".

 

Коментуючи згадування імені Кіріла під час Богослужіння у Софії, глава департаменту з питань релігій Міністерства культури Андрій Юраш пояснив це церковною традицією, а не молитвою власне за російського церковника.

 

“Предстоятель Української Церкви згадав предстоятелів всіх інших помісних православних Церков. Зробив він це згідно з диптихом Константинопольського патріархату, згідно зі схемою та традицією православного Богослужіння”, – прокоментував Андрій Юраш.

 

На літургії у Софії були Президент України Петро Порошенко. Президентська сім'я першою отримала причастя.

 

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній під час проповіді заликав вірян молитися за мир та спокій із добром у серці, відкинувши ворожнечу.

 

"Попереду ще багато спільної праці задля зміцнення цієї єдності. Найперше, маємо і надалі підносити молитви за Церкву, за подолання ворожнечі і за примноження любові, також і ми самі маємо відкласти минулі протистояння, відчуження і ворожнечу. Тільки через прощення один одного ми можемо насправді утвердити єдину помісну автокефальну українську православну Церкву. Пильнуємо, заклики до розпалювання ворожнечі чи до насильства відкидаємо, натомість те, що слугує любові та миру, приймаємо", – цитує "Укрінформ".

 

Він укотре наголосив, що двері єдиної помісної Православної Церкви України, утвореної під час Об'єднавчого собору 15 грудня, відкриті для всіх. “Попереду багато спільної праці для зміцнення цієї єдності. Найперше, маємо надалі підносити молитви за Церкву, за подолання ворожнечі та за примноження любові”, – додав він.

 

"Ми виходимо у число інших помісних Церков. Ми входимо у ту родину всіх православних, які єднаються навколо Хреста", – додав митрополит.

 

Дуже важливо, наголосив Епіфаній, мати ПЦУ. "Ми маємо тепер свою православну Церкву. Ми молимося тепер українською рідною зрозумілою мовою. І це є корисним на шляху до спасіння кожного з нас. Тому у цей день бажаю кожному з нас, щоб Господь і надалі благодіяв, допомагав і сприяв нам, а ми будемо і в подальшому молитися, щоб Господь і в подальшому дарував нам єдність, і православні християни України об'єдналися навколо престолу київського у єдиній помісній автокефальній православній Церкві", – наголосив митрополит.

 

Президент виступив із промовою по завершенні літургії. 

 

"Ми закликаємо всі світові православні Церкви визнавати її (Православну Церкву України, – Z) як сестру, згадувати під іменем Святіша Церква України як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ", – звернувся Порошенко.

 

"Нашу давню Церкву, історія якої сягає часів рівноапостольного князя Володимира, ми нарешті визволили з-під московської неволі... Ми розірвали останні пути, які прив'язували нас до Москви з її фантазіями про Україну як канонічну територію Російської православної церкви. Цього немає і вже не буде!" – додав голова держави.

 

Після завершення різдвяної літургії у трапезному храмі Софії Київської (Малій Софії) виставили Томос про автокефалію ПЦУ для громадського огляду.

 

На всю Софійську площу розтягнулася черга з кількох тисяч охочих побачити Томос. Люди приблизно дві години чекали на відкриття храму після завершення святкового Богослужіння.

 

08.01.2019