МЗС РФ іритується через просування України у "сірій зоні" Донбасу.

 

Міністерство закордонних справ Росії висловило обурення просуванням України у "сірій зоні" вздовж лінії розмежування на Донбасі, а також невдоволене тим, що цією офензивою хизуються представники української влади.

 

"Чудово відомо, що небезпечне зближення ЗСУ до позицій ополчення – а саме це і відбувається унаслідок захоплення українцями "сірої зони" – значно збільшує ризик прямого бойового зіткнення", – йдеться у коментарі МЗС РФ.

 

На думку відомства Сєрґєя Лаврова, це виглядає "як очевидна провокація, спрямована на зрив мирного процесу". МЗС Росії висловило жаль, що на ці заяви не зреаґувала Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ.

 

26 грудня радник міністра оборони України Юрій Бірюков заявив, що Збройні Сили України взяли під контроль майже всю "сіру зону" на Донбасі. "Від того стану, в якому ми почали у травні 2014 року, дві третини території були звільнені. Практично всю "сіру зону" звільнено та взято під контроль", – заявив Бірюков у інтерв'ю телеканалу "Прямий".

 

28 грудня начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко підтвердив, що українське військо встановило контроль над низкою "сірих" поселень – але суворо в рамках "мінського процесу".

 

"Українська армія чітко дотримується мінських угод. Ми виконуємо завдання в рамках мінських домовленостей: вогонь відкриваємо лише у відповідь. Йдеться про посилення контролю над кількома населеними пунктами в Операції об'єднаних сил", – сказав Муженко, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна"

 

Відповідаючи на прохання уточнити, про які населені пункти йдеться, начальник Генштабу сказав: "Південне, наприклад, Олександрівка, ну і ще деякі населені пункти".

 

31.12.2018