Президент підписав закон про соціальний захист воїнів УПА.

 

Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення змін до закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у XX столітті, поширивши дію соціальних норм також на воїнів УПА, котрі боролися проти "совітів" по завершенні Другої світової війни.

 

Згідно з інформаційною карткою проекту закону на офіційній сторінці Верховної Ради, законопроект повернувся до апарату парламенту з підписом голови держави.

 

Закон роширює базу ветеранів, котрим належиться належна державна допомога, і викладає статтю 16 закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" у новій редакції.

 

Стара редакція: "...вояки Української повстанчої армії, які брали участь у бойових діях проти німецько-фашистських загарбників на тимчасово окупованій території України в 1941–1944 роках, які не вчинили злочинів проти миру і людства та реабілітовані відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років";

 

Нова редакція: "...особи, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі Української повстанської армії, Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ", Української народної революційної армії (УНРА), Організації народної оборони "Карпатська Січ", Української військової організації (УВО), збройних підрозділів Організації українських націоналістів і відповідно до Закону України "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті" визнані борцями за незалежність України у XX столітті".

 

Одним із авторів законопроекту виступив народний депутат Юрій Шухевич.

 

У пояснювальній записці до законопроекту автор зазначає, що чинне законодавство залишилшо низку ветернів УПА без належних пільг. "Слід зазначити, що Українська повстанська армія була сформована у 1942 році, а не у 1941, як зазначається у чинній нормі, вояки УПА продовжували збройний опір тоталітарному режимові СРСР і після 1944 року, останнє значне бойове зіткнення відбулося у 1956 році, окремі невеликі бойові підрозділи продовжували чинити опір і у подальшому. Саме ці фактологічні неточності у чинному законі суттєво обмежують категорію реальних учасників бойових дій із числа борців за незалежність України", – йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

 

Автори закону апелювали до того, що перелічені категорії ветеранів уже отримали державне визнання – після ухвалення закону «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» – натомість 16-та стаття "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" блокувала відновлення соціальної справделивості щодо них.

 

Згідно з інформацією Всеукраїнського братства ОУН-УПА імені Романа Шухевича, станом на травень 2018 року з числа учасників збройних підрозділів ОУН і УПА під норми закону потрапляла 1201 особа.

 

24.12.2018