У Львові презентують першу біографію блаженного священномученика Климентія Шептицького.

 

У суботу, 22 грудня 2018 року, у Львові в Соборі святого Юра презентують першу біографію блаженного священномученика Климентія Шептицького. Монографія «Казимир граф Шептицький – отець Климентій: польський аристократ, український ієромонах, Екзарх Росії та Сибіру, Архимандрит Студитів, Праведник народів світу, блаженний Католицької Церкви» видана до 150-річчя отця, що відзначатимуть 17 листопада 2019 року, передає ЗіК.

 

Автором видання є науковець, доктор філософії Іван Матковський – працівник кафедри політології та міжнародних відносин НУ «Львівська політехніка». Публікація висвітлює всі періоди життя Климентія Шептицького, які представлені у сімнадцяти розділах. Видання проілюстроване фотографіями та графікою з архіву «Фундація Родини Шептицьких», о. Юстина (Юрія Бойка), родини Матковських та Новаківських, Лесі Квик, Романа Метельського, архівів «Narodowe Archiwum Cyfrowe», «Muzeum Narodowe w Warszawie», «Cyfrowa Biblioteka Narodowa Polona (CBN)», з приватних збірок Андрія Олійника і Юрія Завербного.

 

Окрім біографічної частини дослідження, автор долучив до видання спогади про братів Шептицьких родичів та сучасників. Вперше українською мовою тут опубліковано спогади Адама Ротфельда, врятованого братами Шептицькими у часи Голокосту.

 

Видавці біографії – родина Матковських та Новаківських, проект яких підтримала низка меценатів та підприємців Львівщини. Партнери проекту: Постуляційний центр монастирів Студійського Уставу, Południowo-Wschodni Instytut Naukowy (PWIN) у Перемишлі (Польща), Релігійне видавництво «Покрова» та інтернет-ресурс Фотографії Старого Львова.

 

Це перша опублікована біографія бл. свщмч. Климентія (д-р Казимира графа Шептицького) – блаженного Католицької Церкви та Праведника народів світу, католицького Екзарха Великої Росії та Сибіру, Архимандрита Студитів, замордованого у Владімірі над Клязьмою (РФ) у «владімірському централі».

 

Перший лобіст інтересів Галичини – так був названий Блаженний у пресі на початку ХХ століття. Його постать зацікавить і світських, і духовних осіб, а організаторський і підприємницький хист стане взірцем для бізнесменів, коли жертовність світитиме для чернецтва та клиру.

20.12.2018