Волкер: Америка бажає підтримати Україну у намірах зміцнитися на морі.

 

Спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер проводить свою місію в Україні. Як поінформувало Посольство США в Україні, наразі Волкер зустрівся з міністром оборони Степаном Полтораком, а також із головою Верховної Ради Андрієм Парубієм у двосторонньому форматі та в колі голів фракцій.

 

 

Курт Волкер зазначив, що для США є абсолютно зрозумілим і очевидним той факт, що атака на українські морські кораблі відбулася з порушенням права. "Це була незаконна претензія на морські територіальні води. Незаконним було блокування і захоплення кораблів та моряків", – констатував Волкер, згідно з повідомленням прес-служби Верховної Ради.

 

Спецпредставник запевнив, що Захід намагається належно відреагувати на аґресію Росії, зокрема на рівні міжнародних інституцій.

 

"Ми підтримуємо прагнення України щодо зміцнення боєготовності збройних сил для відповіді на російську агресію", – наголосив Волкер. Водночас він зауважив, що дуже важливо не продовжувати у часі дію воєнного стану і дотримуватись демократичних принципів.

 

Представник зовнішньополітичного відомства США повідомив, що у січні наступного року у Конгресі США заслухають інформацію про виділення наступних 125 млн дол. для військової допомоги Україні – половини допомоги на наступний рік. "У Америки є бажання підтримати Україну у її намірах зміцнити оборону на морі, берегової лінії і повітряної оборони", – сказав він і наголосив, що ухвалення закону про продаж військового обладнання стане сигналом не лише для платників податків у США, а й для європейських країн.

 

Міністр оборони Степан Полторак обговорив із Волкером питання регіональної безпеки та становище в Азовському і Чорному морях, а також динаміку мілітаризації Росією окупованих територій Донбасу та Криму.

 

Зокрема, Полторак поінформував про заходи, які проводять Збройні сили та усі державні органи України для виконання закону “Про введення воєнного стану в Україні”. З його слів, більша частина запланованих заходів під час дії воєнного стану у визначених областях України вже виконана і до 26 грудня сплановано виконати усі заходи, "що ефективно вплине на боєготовність та спроможності ЗСУ", повідомила прес-служба Мінборони.

 

Міністр оборони висловив сподівання на подальшу підтримку з боку США у звільненні українських військовослужбовців, яких незаконно утримують у російській в’язниці, а також боротьбі за територіальну цілісність України.

 

19.12.2018