Київський патріархат висловив низку застережень до Об'єднавчого собору.

 

Священний синод Української православної Церкви Київського патріархату висловив низку застережень до реґламенту надзвичайного Об’єднавчого собору ієрархів Української православної Церкви, скликаного на 15 грудня. Декотрі з умов, оприлюднених УПЦ КП, суперечать попереднім пропозиціям Вселенського патріархату.

 

Зокрема, УПЦ КП пропонує залишити право голосу на Соборі винятково за ієрархами теперішніх православних Церков, при тім, що Вселенський патріархат запрошує повноцінними делеґатами також і священиків та мирян. Також Київський патріархат бачить цей Собор як архієрейський (котрий скликається, базуючись на дотеперішні ієрархічні структури), а не помісний (котрий був би "низовим", фактично, установчим).

 

Собор у Софії Київській відбудеться за тиждень, 15 грудня

 

Так, згідно з журналом засідання 6 грудня, опублікованим на офіційній сторінці УПЦ КП, патріарх Філарет із ієрархами вважають: "Під час підготовки регламенту Собору має бути враховано, що це є Архієрейський собор єдиної помісної автокефальної Української православної Церкви, тому право голосу повинні мати лише українські ієрархи – члени Собору. Присутність духовенства, чернецтва та мирян можлива лише без вирішального голосу. Участь делегатів від духовенства, чернецтва та мирян з правом вирішального голосу передбачає проведення Помісного собору, представництво на якому можливе лише на основі рівності та пропорційності (в залежності від кількості парафій), що ускладнює процедуру скликання Собору, особливо у визначений строк".

 

Раніше радник Президента України Ростислав Павленко повідомив: Вселенський патріархат надіслав запрошення до усіх архієреїв українських Церков (Української православної Церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної Церкви, Української православної Церкви у єдності з Московським патріархатом) запрошення взяти участь в Об’єднавчому соборі. У запрошенні йдеться про те, що архієреї мають прибути на Собор разом із священнослужителем та представником мирян або монашества.

 

Як випливає із тексту запрошення, оприлюдненого єпископом УПЦ МП Олександром Драбинком, усі троє дійсно матимуть право голосу: "...запрошуємо Ваше Високопреосвященство взяти участь разом з одним кліриком і одним монахом чи мирянином, кожен з котрих матиме право голосу для формування бюлетеня з трьох кандидатів в Об'єднавчому соборі".

 

Натомість УПЦ КП пропонує: кожен із делеґатів Собору може голосувати за одну особу. При тім, Київський патріархат має зауваження і до способу формування бюлетенів.

 

"Висунення кандидатур на предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ мусить відбуватися за процедурою, що буде затверджена Собором і передбачатиме, що кожен кандидат повинен під час висунення отримати відкриту підтримку визначеного процедурою числа членів Собору. Один член Собору може висловити підтримку лише одному кандидату. Кількість кандидатур визначиться за підсумками процедури висунення", – йдеться у рішенні синоду.

 

УПЦ КП скликала власний архієрейський Собор на 13 грудня, на котрому обговорить підготовку до Надзвичайного собору та ухвалить відповідні рішення.

 

07.12.2018