Уповноваженим зі співробітництва з Угорщиною призначено Миколу Балтажи.

 

Міністерство закордонних справ України затвердило на посаді уповноваженого з транскордонного співробітництва Миколу Балтажи.

 

 

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у своїх розважаннях на тему українсько-угорських відносин.

 

Зі слів голови зовнішньополітичного відомства, пана Балтажи відрекомендували угорській стороні під час нещодавніх українсько-угорських переговорів на рівні заступників міністрів у Києві. Вже наступного тижня в Будапешті має відбутися їхня предметна зустріч.

 

"Ця осінь в українсько-угорських відносинах видалася надзвичайно емоційною. Ситуація довкола угорського консульства в Береговому, наступне взаємне висилання дипломатів, угорські заяви про небажання взаємодіяти з українською владою підвели нас до моменту, коли червону лінію несприйняття, здавалося, вже перейдено. Але навіть у найскладніших ситуаціях ми не втрачали здорового глузду і робили те, що необхідно, – шукали точки дотику", – прокоментував Клімкін, додавши, що нещодавні зустрічі "дають надію".

 

Під час переговорів заступників голів МЗС 26 листопада ішлося про низку конкретних проектів співробітництва: використання угорського кредиту в 50 млн євро на розвиток прикордонної інфраструктури, модернізацію пунктів пропуску та будівництво об'їзної дороги навколо Берегового, спільний контроль на кордоні, запуск нового потяга Мукачево-Будапешт, започаткування прямого авіасполучення Львів-Будапешт компанією WizzAir.

 

28 листопада відбулися окремі консульські консультації, на яких розпочався діалог з питань громадянства. Як повідомив Клімкін, офіційний Київ передав угорській стороні проект Угоди про співробітництво для запобігання випадкам безгромадянства та множинного громадянства. "Це практичний крок, спрямований на те, щоб це суперечливе питання перевести з політичної у правову площину. Розраховую, що угорські партнери серйозно сприймуть нашу ініціативу", – зазначив голова МЗС.

 

Павло Клімкін також висловив сподівання на чітку позицію Угорщини в засудженні російської агресії проти України на морі. "Сподіваюся, в Угорщині розуміють, що це загроза не тільки Україні. Росія веде гібридну війну проти всього демократичного світу, включаючи і Євросоюз, включаючи і Угорщину. Україна просто опинилася на передньому, гарячому краї цієї війни", – зазначив Клімкін.

 

03.12.2018