Катар виходить з ОПЕК.

 

Катар з 1 січня 2019 року покине організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК), повідомляє Bloomberg.

 

 

Міністр енергетики Катару Саад Шерида аль-Каабі повідомив на прес-конференції в Досі в понеділок, 3 грудня, що країна вирішила вийти з ОПЕК, вивчивши різні варіанти, як підвищити свою роль на міжнародному рівні, а також пропрацювавши довгострокову стратегію.

 

За словами міністра, Організацію вже поінформовано про намір Катару. «Після виходу країна вже не буде пов'язана жодними угодами з ОПЕК», – відзначив Саад бен Шаріда аль-Каабі. Він також зазначив, що це рішення не пов'язане з політичним та економічним бойкотом Катару, введеним в червні 2017 року Саудівською Аравією і трьома іншими арабськими державами.

 

Рішення про вихід він називає "технічним", країна має намір зосередитися на видобутку природного газу; Катар є найбільшим у світі експортером зрідженого природного газу. Міністр повідомив, що до 2024 року країна має намір наростити щорічний видобуток газу з 77 мільйонів ​​тонн до 110 мільйонів тонн.

 

Катар є 11-м найбільшим виробником нафти в ОПЕК, продукуючи в жовтні  610 тис. барелів денно, що становить 1,83% від загального обсягу видобутку ОПЕК у 33,3 мільйона барелів.

 

Аль-Каабі запевнив, "вихід з ОПЕК не вплине на організацію", додавши, що він бачить ціну на нафту між $70 та $80 за барель.
 

Реакцію ринків можна буде оцінити наприкінці дня, але варто зазначити, що рішення про вихід з ОПЕК було прийнято після того, як ОПЕК зібралася на цьому тижні, щоб переглянути обсяги видобутку, і відразу після того, як Саудівська Аравія і Росія підтвердили своє зобов'язання з контролю за видобутком, щоб збалансувати нафтовий ринок: з жовтня ціна на нафту впала майже на третину.

 

 

Вихід з-під контролю ОПЕК може означати, що Катар може збільшити обсяг виробництва після виходу з групи, підриваючи зусилля з підтримки цін.

 

Організація країн — експортерів нафти існує з 1960-х років. В 1970-ті ОПЕК навчилася підвищувати світові ціни на нафту за допомогою ембарго на постачання і зниження видобутку. Зараз в ОПЕК входять 15 країн, в основному країни Близького Сходу та Африки. Неформальне лідерство в клубі належить Саудівській Аравії як найбільшому експортеру. Росія формально не входить в організацію і часто вигравала від обмежень ОПЕК, нарощуючи власне виробництво. Останнім часом це нарощення унеможливлюється внаслідок вичерпання старих родовищ і обмежені можливості, через західні санкції, освоєння нових покладів нафти.

 

 

03.12.2018