Держдеп закликав ЄС заблокувати Nord Stream 2 через аґресію РФ.

 

Державний департамент Сполучених Штатів Америки закликав Європейську Унію бути активною в протидії російській аґресії на тлі нападу кораблів ФСБ РФ на український флот. Зокрема, Держдеп пропонує згорнути проект Nord Stream 2, котрий фактично є підтримкою російському уряду.

 

Про це заявила на брифінґу речниця Держдепу США Гізер Ноєрт.

 

"Одна з речей, котрі ми хотіли б бачити, – щоб наші європейські союзники робили більше для допомоги Україні. Уряд Сполучених Штатів зайняв дуже потужну позицію у підтримці України. Ми хотіли б, щоб інші країни теж робили більше. Це те, що закріплене у нашій "Національній стратегії з безпеки" – заохочувати інші країни допомагати одна одній в усьому світі для того, щоб Сполучені Штати, – не казатиму "несли тягар", – не займалися цими питаннями переважно наодинці", – заявила Ноєрт.

 

Зі слів речниці Держдепу, у найближчі дні державний секретар Майкл Помпео вирушає в Європу для участі в заходах НАТО. "Можна передбачити, що це стане великою темою для обговорення", – зазначила вона.

 

"Ви можете поцікавитись: що саме європейські уряди можуть зробити? Багато урядів запровадили санкції проти Росії за її дії у Криму, в Україні. Не всі з цих санкцій, як мені пояснили наші експерти, повною мірою були введені в дію. Отож це одне з завдань, яке ми можемо сподіватися від європейських країн, коли говоримо про вжиття сильніших заходів", – пояснила речниця.

 

Гізер Ноєрт констатувала: світвова спільнота обговорювала тему газотягу Nord Stream 2, однак недостатньо глибоко. "Nord Stream 2 проходить багатьма цими країнами, і я вважаю, що європейські країни мають поставити собі питання: чи є Nord Stream 2 тим проектом, який вони хочуть продовжувати, адже це допомагає російському уряду? Чи це є та підтримка, яку вони хочуть надати російському уряду, продовжуючи відстоювати Nord Stream 2 у цей час?" – зазначила Ноєрт.

 

28.11.2018