Як ми змінюємо нашу планету

Людина постійно змінює Землю – наскільки сильно, науковці нещодавно продемонстрували на карті. В своїй основі карта має супутникові фотографії і відображає зміни в користуванні землею. Згідно з отриманими результатами, наш вид лише впродовж минулої чверті століття залишив суттєві сліди на всій планеті – від викорчовування великих лісових площ до збільшення міст.




Америка: як тут змінилися ландшафти впродовж останніх років. Зображення: Tomasz Stepinski/ UC. 


 

Своїм існування людина постійно змінює планету: викорчовує ліси, розробляючи поля та будуючи будинки. Зі зростанням кількості світового населення ці втручання стають все суттєвішими. Наприклад, це проявляється у тому, що збільшуються масштаби міст. Проте урбанізація – не єдина видима зміна Землі, яку можна записати на рахунок людини.

 

Наскільки сильно людська активність позначилася на планетарних ландшафтах лише впродовж останніх 24 років, демонструє детальна карта. Для її створення науковці на чолі з Томашем Степінскі (Tomasz Stepinski) з Університету міста Цинциннаті (США) проаналізували дані Європейського космічного агентства (ЄКА) і їх графічно узагальнили.

 

Знімки, зроблені в період з 1992 року по 2015 рік, демонструють суттєві зміни в землекористуванні: 22% заселених поверхонь Землі суттєво змінилися впродовж цієї чверті століття. Здебільшого йдеться про зникнення лісів: вони поступитися місцем сільськогосподарським угіддям або стали жертвою заготівлі деревини, повідомили науковці.

 

Крім того, проявилися й інші зміни. Так, карта продемонструвала висихання Аральського моря, розширення Сахари на Північну Африку. «В результаті кліматичних змін у перехідному регіоні Африки, який називається Сахель, зникає все більше пасовищ – тут ми помітили посилення процесу опустелювання», – сказав Степінскі.

 

Найпомітніше змінюються території навколо міст. «Безпосередній вплив людської активності помітний у схемі урбанізації. Наприклад, у Північній Америці та Європі зростає населення міських околиць, а також – населення міських центрів», – сказав співавтор Якуб Новосад (Jakub Nowosad). Поглянувши на карту, на заході Китаю помітимо особливо інтенсивну урбанізацію та виникнення справжніх мегаміст. Натомість в Індії більше розвиваються менші міста.

 

«Наші результати б’ють на сполох, але не дивують, – сказав Новосад. – Ми знаємо про проблему знищення лісів та про все більше розростання міст, які, зокрема, поглинають цінні плодючі ґрунти. Проте зараз ми можемо вперше поглянути, як це все відбувається і в якому масштабі».

 

Своєю картою науковці хочуть привернути увагу до суттєвого впливу, який має людський вид на планету. «Як спільнота ми повинні бути краще поінформовані про те, наскільки сильно ми змінюємо Землю. В майбутньому це усвідомлення може вплинути на екологічну політику», – констатують учені.

 


Wie wir unseren Planeten verändern 
University of Cincinnati, 20.11.2018
Зреферувала С. К.

 

25.11.2018