Ціна на нафту обвалилася до річного мінімуму.

Причину падіння ціни аналітики вбачають у прогнозованому зменшенні попиту та в заявах Дональда Трампа.

 

 

Котирування нафти марки WTI і Brent на закритті торгів на міжконтинентальній біржі ICE у вівторок, 13 листопада, впали за добу на 7,1 і 6,6 відсотка відповідно. Такого відсоткового падіння WTI за один день не спостерігалося з вересня 2015 року. Вартість нафти цієї марки досягла мінімуму з листопада 2017 року і оцінюється в 55,69 долара за барель. Північноморська нафта Brent до закриття біржі торгувалася на рівні 65,47 долара за барель – найнижчий показник з березня цього року.

 

Якщо ж розглянути коливання цін у місячній ретроспективі, то можна констатувати, що ціна нафти Brent обвалилася майже на 25% від максимуму початку жовтня ($86,29) й офіційно увійшла в так званий «ведмежий цикл» (bear market – падіння на 20% щодо недавнього піку). Про це повідомляє ділове видання MarketWatch. Тим часом нафта WTI дешевшає вже 12-ту торговельну сесію поспіль – рекорд за тривалістю падіння з 1983 року. Тож американська нафта теж потрапила у «ведмежий цикл».

 

Варто зазначити, що ще місяць тому на ринку говорили про ймовірне повернення нафтових котирувань до «довоєнного» рівня (2013 року), тобто 100 і більше доларів за барель. Такий сценарій вважали обґрунтованим напередодні повторних жорстких санкцій Сполучених Штатів проти Ірану.

 

Причини падіння цін на вуглеводні аналітики пояснюють кількома чинниками:

 

1) Попри те, що на початку листопада США повністю відновили санкції проти Ірану, зняті 2015 року внаслідок міжнародної ядерної угоди, штрафні заходи виявилися не такими жорсткими, як очікувалося. Спочатку адміністрація Дональда Трампа заявляла про намір скоротити нафтовий експорт Ірану до нуля, але зрештою були зроблені винятки: восьми країнам (Південна Корея, Японія, Індія тощо) Вашинґтон дозволив купувати іранську нафту ще протягом півроку.

 

2) 13 листопада ОПЕК і Міжнародна енергетична аґенція опублікували доповідь, де попередили, що світовий попит на нафту зросте слабше, ніж прогнозувалося раніше. Цей прогноз базується на чітких сигналах уповільнення глобального економічного зростання. ОПЕК також повідомила, що країни-члени організації перестаралися з компенсуванням зниження нафтовидобутку у Венесуелі та Ірані.

 

3) побоюючись, що пропозиція на ринку нафти зростатиме швидше за попит, Саудівська Аравія запропонувала скоротити виробництво нафти ОПЕК на грудневій зустрічі картелю. На це відреагував президент США Дональд Трамп: він застеріг ОПЕК від скорочення нафтовидобутку, заявивши, що ціни на нафту повинні бути нижчими.

 

4) Спекулятивні інвестори на ринку вуглеводнів минулого тижня різко змінили свою тактику, скоротивши ставку на зростання нафтових котирувань.

14.11.2018