Дані кількох сотень тисяч користувачів Facebook потрапили у вільний доступ.

Це наслідок атаки російських гакерів на соціальну мережу.

 

 

В інтернеті у вільному доступі викладена інформація про 257 тисяч користувачів Facebook, зокрема 47 тисяч українців. У 81 тисячі екаунтів доступні навіть приватні повідомлення. Такими є наслідки діяльності гакерів, котрих пов’язують з Кремлем. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС, яка провела своє розслідування щодо витоку даних зі соцмережі.

 

Про витік даних і їхній продаж стало відомо на початку вересня, коли на англомовному форумі Blackhatworld, присвяченому пошуковій оптимізації, з'явився допис від нового користувача з ніком FBSaler. «Ми продаємо персональну інформацію користувачів Facebook. Наша база охоплює 120 мільйонів екаунтів, з можливістю вибірки за конкретними країнами. Вартість одного профілю становить 10 центів», – написав він. Зловмисник прикріпив до допису посилання на сайт Fbserver, на якому як приклад була викладена частина інформації. Він стверджує, що загалом володіє даними 120 мільйонів користувачів.

 

Журналісти ВВС у своєму розслідуванні встановили, що зловмисники для викрадення даних використовували вірусні розширення для браузерів. Таким чином вони здобували паролі користувачів. Також розслідувачі встановили: сукупність ознак засвідчує, що до зламу причетні люди, пов'язані з Росією.

 

На початку жовтня Fbserver перестав працювати, але двічі перезапускався на новому майданчику. Останнє «дзеркало» порталу називалося Socialser21 і працювало до 29 жовтня, зараз воно також недоступне. Цікаво, що цей сайт був зареєстрований у російського гостинґ-провайдера King Servers, а саме – використовував одну з його IP-адрес. Раніше фахівці виявили, що шість з восьми IP-адрес цього провайдера були задіяні в атаках на сервери Демократичної партії США у 2016 році, вчинених, як вже доведено, кремлівськими гакерами.

 

02.11.2018