Бієнале довіри: підсумки і плани

У Львові завершився перший Бієнале довіри. У мистецьких, практичних та академічних форматах ініціатори заходу спробували сколихнути суспільство, порушити status quo, у якому панує страх довіритися і бути ошуканим, і змусити якомога більше людей задуматися про те, яку ж роль відіграє довіра у житті нашого суспільства.

 

АКАДЕМІЧНА ПРОГРАМА

 

Упродовж 19-21 жовтня у Центрі Шептицького тривала академічна програма Бієнале. Cвої дослідження презентували: філософ, професор Барт Нотебом (Амстердам), нейрофізіолог, професор Олег Кришталь (Київ), професор Олександр Фільц (Львів), соціальний підприємець Ніколас Венцель (Берлін), соціальна антропологиня Світлана Одинець (Лунд, Швеція), антрополог Олексій Москаленко (Шанхай-Київ), директор бюро урбаністичних досліджень Тімо Кантель (Гельсінкі). Досвідом і практиками побудови довіри та налагодження порозуміння поділилися: двічі номінант на Нобелівську премію миру, переговорник Стейнарь Брин (Ліллехаммер), конфліктологи Віталій та Наталія Карпенки (Львів), медіатори Світлана Петрова (Харків) та Олеся Геращенко (Київ), Інститут міста та активісти локальних громад і ОСББ, медіа-менеджери Зураб Аласанія (Київ), Юлія Бентя (Київ), Тарас Яценко (Львів), журналіст Максим Віхров (Київ), менеджери неформальних освітніх проектів Альона Каравай (Івано-Франківськ) та Володимир Нємєрцалов (Одеса), творці проекту Ukrainer (Богдан Логвиненко та Микола Носок), ресурсний центр ГУРТ (Максим Мазипчук), тренерка з імпро-театру Вікторія Бутеленко (Івано-Франківськ), капелан Андрій Зелінський (Маріуполь), заступник начальника ліцею імені Героїв Крут з виховної роботи Тарас Гривул (Львів) та речник МОЗ Олександр Ябчанка (Київ). Зрештою, усі три дні Бієнале завершувалися спільними підсумками за участі слухачів та спікерів – документацію академічної частини буде опубліковано згодом для подальшого поширення та продовження публічної дискусії стосовно відновлення довіри у наших спільнотах. Вже заплановано події у Києві, Харкові та Сумах, а також кілька партнерських подій, пов’язаних з Бієнале.

 

Чарльз Лендрі, натхненник Бієнале довіри у Львові, британський експерт з розвитку міст, у своїй вступній промові зазначив: «Довіра — це акселератор можливостей. Якщо розуміти, що всі компоненти у місті мають працювати разом, то треба думати, як залучити сегменти суспільства, які ще не співпрацювали з іншими. Спільна мова між усіма — дуже важливий компонент конкурентоспроможності міста і стимул для формування довіри у майбутньому».

 

ПРАКТИКИ ДОВІРИ

 

 

В рамках Win Win форуму 20 жовтня підприємці (39% учасників) та громадські активісти (51%) не тільки послухали виступи та дискусії Мирослава Мариновича, Ярослава Рущишина, Євгена Глібовицького, Олександра Сушка та Марка Зархіна, а і плідно попрацювали – другу частину дня присвятили стратегічній сесії під керівництвом Олександри Бакланової. Обговорили можливі види ендавментів задля співпраці бізнес-середовища та громадського сектора, фінансування ідей фондами і т.д. Кожен з учасників отримає напрацювання стратегічної сесії на електронну пошту з пропозицією подальшої співпраці. Надалі форум буде щорічним.

 

 

У неділю під час Сніданку довіри у LEM Station презентували свої соціальні та благодійні ініціативи активісти з Zero waste Lviv, Кращий Сихів, Будуємо Україну разом, Добрий сусід, Добрий дім, Краса рятує. Львів, Майстерня мрії, Ентер. Ua та Креативний урбанізм. Долучилася до Бієнале і команда відомого проекту Козацька чайка «Пресвята Покрова», і Vinil Клуб, Hand-Made по-львівськи для армії руками волонтерів, Клюб здоров'я і cпокою імені сержанта Сігеля Маєра, і Львів місто літератури ЮНЕСКО, і музична школа MuzCool, і багато інших.

 

МИСТЕЦТВО ДОВІРИ

 

Авторка плаката  Ірина Лисенко (Київ)

 

Арт-програма Бієнале довіри розпочалася ще влітку – Міжнародний конкурс плакатів на тему довіри зібрав майже 500 заявок з усього світу, і врешті 19 жовтня журі оголосило переможців: 1 премія – 3 тис. євро – Ірина Лисенко (м. Київ), 2 премія – 2 тис. євро – Олександра Промська (м. Рівне), 3 премія – 1 тис. євро – Ольга Левчук та Сергій Клепик (с. Новосілки, Київська обл.). Спеціальними відзнаками журі також вирішило заохотити Олену Сметану (Вінниця), Олесю Бачинську (Київ) та Войцеха Ошуховського (Ruda Slaska, Польща). Персональні відзнаки окремих членів журі отримали Єлизавета Пиріжок (Дніпро), Дмитро Дзюба (Київ) та Вікторія Папазова (Київ).

 

 

У неділю закриттям Бієнале стало відкриття проекту Олеся Дзиндри SACRUM у Музеї ідей. «Це знак, місце, простір і можливість для екуменічного діалогу. Це місце зустрічі, але не лише із богом чи із самим/мою собою, а й з іншими людьми. SACRUM – це місце медитації про чесноту буття, про найвище устремління людини, тобто про смисл. Це простір, який своєю структурою закликає мислити про співмірність та гармонію, про відповідність мети і призначення. Це простір всередині сакрального простору, місце світла і спокою, що орієнтує на найвищі устремління людини», – пише Біба Шульц у коментарі до проекту Дзиндри.

 

ВІДКРИТИЙ ЧЕК

 

 

Найбільшого розголосу у рамках Бієнале набула акція «Відкритий чек», яка збурила численні обговорення у соцмережах. 19 жовтня низка львівських ресторанів середньої та високої категорії долучилася до ініціативи, у рамках якої клієнти могли оплатити стільки, скільки вважали за потрібне – беручи за точку відліку реальний чек. Цей день був днем довіри до відвідувачів – їх не контролювало нічого, крім сумління і власної гідності. Натомість виникло чимало ситуацій, коли відвідувачі вирішили зловжити довірою і гостинністю. Частина закладів змушена була припинити акцію достроково не так через значно більші, ніж прогнозували, збитки, як через хамство деяких гостей. Натомість окремі заклади – нішеві ресторани веганської та здорової їжі – констатували, навпаки, дуже добрі результати зацікавленості та взаємодії з відвідувачами на фундаментах довіри. Точну статистику за різними показниками та коментарі від усіх ресторанів-учасників вже готують, а поки що найточніше і найбезпристрасніше пояснив таку ситуацію соціолог, доцент кафедри соціології УКУ Данило Судин: «Львів’яни зреагували саме так, як і прогнозувала теорія: довіра є результатом тривалих взаємодій, а також наслідком загального економічного добробуту». Ми документуємо, опрацьовуємо та рухаємо вперед розуміння і обговорення цього експерименту і вразливість щодо нього, залучаючи до аналізу зацікавлених дослідників теми з точки зору культурології, економіки, соціальної антропології; найважливіші підсумки обов’язково опублікуємо згодом.

 

ПАРТНЕРИ БІЄНАЛЕ

 

Бієнале довіри дякує усім благодійникам та партнерам за довіру та підтримку – збір коштів триває, і долучитися до ініціативи можна будь-коли: ми плануємо випрацювати конкретні дієві поради про форми, джерела і практики процесів довіри для реального впливу на соціальний клімат у суспільстві. Ми хочемо змінити образ сучасного українця/-ки та наші взаємо-дії через роботу зсередини і повільне зростання над собою. Особливо вдячні за потужний медіа-супровід партнерам UA: Львів та Суспільне, Твоє місто, Громадське радіо, Український тиждень, Критика, Zaxid.net, Urban Space Radio, Коридор та Zbruc.eu за глибоке спільне думання, і Українському кризовому медіа-центру за непересічну подію – круглий стіл «5 кроків на відновлення довіри» у Львівському управлінні СБУ.

 

Під час Бієнале відбулося також чимало партнерських подій: Час історій про довіру з Іриною Снітинською, ток-шоу «Чи добрі ми сусіди?» з Мар’яною Савкою, вистава «Джалапіта» у Першому театрі для дітей та юнацтва, кінопокази із обговореннями «Явних проявів немає» та «Віддалений гавкіт собак» XV Мандрівного Docudays UA на Львівщині, свято вулиці Староєврейської та відкритий велелюдний перфоманс Ольги Бартош «Відчуй силу роду» на площі Ринок. Низка заходів запланована і на майбутнє: партнери Бієнале, які відчувають актуальність зачепленої теми, будуть підіймати її у своїх сферах. Бієнале довіри залишається і надалі відкритою платформою, до якої може долучитися кожен і кожна.

 

БІЄНАЛЕ ДОВІРИ РОБИЛИ РАЗОМ:

 

Український католицький університет, Львівська міська рада, ГО «Креативне місто», МО «Дзиґа», ГО «Музей ідей», ТОВ «Кумпель», готель «Леополіс», ВАТ «Троттола», ТОВ «Гульдманн-Україна», ТОВ «Інспе», Міжнародний фонд «Відродження», Український культурний фонд, Bosch Alumni Netzwerk, Освітній центр з прав людини, Кластер освіти та креативності, дизайн-агенція Happy Design, Холдинг емоцій «!Fest», Premier Hotel Dnister, Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS).

 

Автор плаката  Lemon Saint (Київ)

Авторка плаката вгорі  Олександра Промська (Рівне)

 

24.10.2018