Гройсман заявив, що Україну чекав би дефолт, якби не зростання цін на газ.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про те, що альтернативою підвищенню цін на газ було би припинення співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, а відтак держава опинилася би перед загрозою дефолту.

 

Про це Гройсман заявив у інтерв'ю телеканалу "Україна".

 

 

"Ми працюємо з фінансовими ринками світу, аби віддати кредити, які на нас поклали минулі уряди протягом 2005- 2013 років. Зараз ми щороку платимо 5 млрд дол. як обслуговування [старого] боргу", – сказав голова уряду.

 

Він нагадав, що однією з умов продовження співпраці з партнерами, передусім Міжнародним валютним фондом, стало підвищення цін на газ для населення. Володимир Гройсман запевнив, що це підвищення стало значно меншим за первинні вимоги.

 

"У мене було два варіанти – аби домовитися про мінімальне зростання цін на газ  і продовжити співпрацю. Або увійти в дефолт. Це  банкрутство країни. Заощадження громадян знеціняться, буде галопуюча інфляція. Цього неможливо було допустити", – пояснює прем'єр.

 

Володимир Гройсман аґітує нужденних звертатися по субсидії, адже програму адресної допомоги від держави розширено. Він пояснив появу суворих заходів у травні прагненням контролю за субсидіантами з метою викрити шахраїв. "Зараз є електронний реєстр субсидій. Ми спокійно компенсуємо людям витрати", – пообіцяв прем'єр.

 

22.10.2018