Спалах кору на Івано-Франківщині спричинила халатність медиків, – МОЗ.

 

Комісія МОЗ України з розслідування спалаху кору в Івано-Франківській області з’ясувала, що причиною масового захворювання стало неправильне зберігання та введення вакцини дітям, інформує прес-служба МОЗ.

 

У селі Петранка Івано-Франківської області захворіли 53 дітей віком від 5 до 13 років.

 

43 проходять лікування в місцевій амбулаторії, а 10 були госпіталізовані до інфекційного відділення Рожнятівської центральної районної лікарні  у стані середньої важкості для стаціонарного лікування. Станом на зараз, 8 дітей уже виписані зі стаціонару.

 

За висновком комісії, є кілька причин спалаху кору в селі Петранка. Одна з них – велика кількість невакцинованих дітей. Друга – відключення електроенергії, що могло вплинути на якість вакцин, які зберігали в холодильниках закладу, адже альтернативного джерела живлення тут немає. І третя причина, за версією комісії МОЗ, – це порушення правил проведення профілактичних щеплень медичними працівниками та техніки введення імунобіологічних препаратів.

 

«Також комісія зафіксувала неналежне ведення медичної документації. Відсутність окремих медичних документів (форми 063/о та "Інформованої згоди на щеплення" від батьків при проведенні щеплень) ставить під сумнів сам факт проведення щеплення для всіх дітей, які захворіли на кір.

 

У медичних даних трьох дітей взагалі немає відміток про щеплення проти кору, четверо дітей вакциновані з порушенням часових вимог до щеплень (вони отримали одну з двох необхідних для захисту доз вакцини), а інформація про вакцинацію 46 дітей за календарем щеплень є неповною – у більшості випадків немає документа про згоду батьків на щеплення», – повідомили в МОЗ.

 

МОЗ зобов’язало Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА негайно взяти на облік усіх дітей, які пропустили щеплення за календарем, і провести відповідні щеплення; налагодити ефективне зберігання вакцин із дотриманням холодового ланцюга (за підтримки місцевої влади забезпечити альтернативні джерела електропостачання на випадок відключення електроенергії); організувати додаткове навчання для фахівців, які проводять щеплення; налагодити систему обліку проведення щеплень і посилити виконавчу дисципліну щодо дотримання вимог ведення медичної документації.

 

Міністерство охорони здоров’я ще раз нагадує, що кір – небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – тільки вакцинація. Діти і дорослі, які не отримали профілактичного щеплення, є у зоні ризику.

18.10.2018