ВР передала Андріївську церкву в користування Константинополю.

 

Верховна Рада України ухвалила закон, згідно з котрим Андріївська церква передається у безоплатне постійне користування Вселенському патріархату.

 

За ухвалення президентського проекту закону №9208 проголосувалb 237 народних депутатів, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

Презентуючи законопроект, представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко зазначила, що передача саме цієї культової споруди матиме унікальне як практично-церковне, так і символічно-духовне значення.

 

"Це засвідчить з боку Української держави виняткову повагу до авторитету та ролі Церкви-Матері в історії розвитку української духовної традиції та однозначно сприятиме процесові надання Томосу про автокефалію української православної Церкви, тобто конституюванню самостійної (автокефальної) юрисдикції, яка стане гідною та рівною серед інших помісних православних Церков світової православної ойкумени", – наголосила народний депутат. 

 

"Це історичний крок! Верховна Рада України своїм рішенням відновила Ставропігію Вселенського Патріарха у Києві", – прокоментував після голосування Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

 

"Той, хто каже публічно, що ми сьогодні відаємо Вселенській патріархії нашу державну власність, – лукавить і розганяє російські інформаційні темники. Андріївська Церква залишається у власності держави. Але тепер ми відновлюємо історичну справедливість і повертаємо Ставропігію Церкви-Матері – Вселенської патріархії у Києві. Тут немає жодного міжцерковного конфлікту", – переказує прес-служба ВР.

 

Законом передбачено внесення змін до вже чинного закону "Про свободу совісті та релігійні організації". Так, у новій статті 17-1 наголошується, зокрема, що передача Андріївської церкви у постійне користування не тягне за собою виключення її з переліку об’єктів нерухомої культурної спадщини Національного заповідника "Софія Київська".

 

Закон "Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська" набуває чинності на наступний день після його опублікування в газеті "Голос України". Згідно з перехідними положеннями закону, Кабінет Міністрів України у місячний строк з дня набуття ним чинності муситиме забезпечити передачу в постійне безоплатне користування культової споруди Андріївської церкви. 

 

18.10.2018