Розстріл в окупованій Керчі є наслідком загальної атмосфери в Росії.

 

 

20 розстріляних: 5 викладачів, 14 студентів коледжу і 18-річний вбивця-самовбивця. Четверо 46-65 років, один 27-річний, двоє — по 20-21 років, п’ятеро — 18-19 років, один 17-річний, четверо 16-річних, двоє 15-річних. 44 поранених, семеро — в критичному стані.

 

 

Коментуючи причини трагедії, Алєксандр Асмолов, завкафедрою психології особистості факультету психології МГУ, зазначив, що жоден психолог на відстані не скаже про мотивацію конкретного вчинку, «але загальна ситуація в країні з розпалюванням ненависті і пошуком ворогів стає передумовою до того, що підлітки все більше схильні реалізовувати найстрашніші зразки поведінки стосовно інших людей. У російському суспільстві агресія зашкалює і "виплескується" у тому віці, який психологи завжди називали віком бурі і натиску: коли для кожного підлітка головне — самоутвердження, щоби його помітили і побачили. Коли ці пошуки фруструються, коли їхнє життя збігається з незрозумілістю в житті країни, різким зростанням невизначеності того, що буде не те що завтра, а через годину — все це призводить до колосальної невротизації і спалаху тривожності».

 

Головний ризик у цій ситуації — продовження курсу на позиціонування молоді як неповноцінних людей, які потребують опіки і контролю, вважає політолог Міхаіл Віноградов: «Наприклад, пропозиція карати за втягнення неповнолітніх у несанкціоновані мітинги фактично виходить з того, що підлітки не здатні самі приймати рішення. Акцент на розрив поколінь і сприйнятті молоді як людей другого сорту буде легко зчитуватися молодим поколінням».

 

 

Громадська екзальтація, яка спостерігається останніми роками, не може не позначатися на підлітках, вважає політолог Констянтін Калачов: «Відбувається піднесення зухвалості в абсолют, в тому числі й у масштабах держави. Росія поводить себе зухвало на світовій арені — і очевидно, що в останні роки насаджувалися цінності, які можуть сприйматися як культ сили. Коли сила сприймається як невід'ємна чеснота і єдине, за що тебе поважають, то нічого іншого чекати не варто. Коли все важче відрізнити нормальних людей від психічно хворих, коли на програмах федерального телебачення Росії всі б'ються в істериці, то це психічно хворих людей переконує, що допомога не їм потрібна, а що це інші є ненормальними».

 

18.10.2018