Росія призупинила пілотовані польоти в космос.

Відповідне рішення було ухвалене після аварії ракети «Союз МС-10» з двома космонавтами на облавку.

 

 

Під час старту ракети «Союз МС-10» на космодромі Байконур в четвер, 11 жовтня, сталася аварія. Інцидент трапився  на 119 секунді польоту під час відділення бічних блоків першого ступеня від центрального блоку другого ступеня ракети-носія. 

 

Ракета мала доставити на орбітальну Міжнародну космічну станцію (МКС) міжнародний екіпаж у складі російського космонавта Олексія Овчініна і американського астронавта Ніка Гейґа. У середині листопада вони планували вийти у відкритий космос, щоб розкрити екранно-вакуумну теплоізоляцію і мікрометеоритний захист корабля «Союз МС-09», на якому в кінці серпня стався витік повітря.

 

Внаслідок інциденту ніхто не загинув. Після того, як спрацював аварійний маяк, корабель розділився на відсіки і випустив парашут. Про це повідомив російський інформаційний портал «Газета.Ру».

 

Капсула з екіпажом приземлилася в степу Казахстану приблизно за 25 кілометрів від міста Жезказган, тобто трохи більш як за 400 кілометрів від Байконура. Овчінін і Гейґ відразу ж вийшли на зв'язок і повідомили керівництво космодрому, що під час посадки не зазнали травм, медична допомога їм не потрібна. Хоча фахівці стверджують, що космонавт і астронавт зазнали величезних перевантажень.

 

Для з'ясування причини аварії російський уряд створив державну комісію, яка вже приступила до роботи. 

 

У зв'язку з аварією ракети «Союз МС-10» Росія тимчасово припинила пілотовані запуски в космос. Про це повідомив віце-прем'єр Росії Юрій Борисов на прес-конференції в Москві у четвер, 11 жовтня. «Природно, в такій ситуації пілотовані пуски припиняються до розбору всієї ситуації для того, щоб гарантувати безпеку», – заявив Борисов.

11.10.2018