Парубій: Якби Майдан не встояв, існував план відходу спротиву до Львова.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зізнався, що в лютому 2014 року, у вирішальні дні Революції гідності, висловлювалася ідея організувати відхід акції протесту на Західну Україну й продовження боротьби зі Львова.

 

Про це Парубій сказав у інтерв'ю виданню "Українська правда", записаному у стінах Будинку профспілок – колишньому штабі Революції гідності.

 

"Це була велика трагедія, але наша мета була – втримати Майдан. Ніхто не знає, я вперше це кажу, але був запасний план: якщо Майдан не втримається – переїжджати на Західну Україну", – повідомив колишній керівник майданівської "Самооборони".

 

"Оскільки всі ради й адміністрації Західної України перебували під нашим контролем, ми мали організувати там супротив, у Львові", – додав Андрій Парубій.

 

Голова ВР повідомив, що 18 лютого, у перший день штурму Майдану, коли він потрапив у лікарню зі скаргами на поранення і газове отруєння, йому прийшов сигнал: "Андрію, не вертайся на Майдан, зразу їдь у Львів, організовуй там штаб". Парубій відмовився розголошувати автора цієї поради, однак сказав, що невдовзі після цього повернувся на центрульну площу Києва. "Всі наші сили були спрямовані на те, щоб втримати Майдан", – зазначив він.

 

"Ідея про переїзд до Львова була в дуже вузькому колі. І я навіть не знаю, чи достатньо коректно роблю, коли про це говорю. Якби нас тоді давили танками, ми мали відступати. Але не могли просто розійтися", – додав Парубій.

 

При цім спікер ствердив, що майданівці вірили у власну перемогу.

 

"Звичайно. На останньому етапі, скажу чесно, компроміси вже не приймалися. Треба було тримати барикади", – резюмував він.

 

02.10.2018