Рейтинг спротиву «гібридній війні» Кремля в ЄУ очолила Литва.

Також велику опірність  «підривній діяльності» Росії продемонстрували Латвія й Естонія.

 

 

Недержавна організація European Values з осідком у Чехії визнала країни Балтії лідерами у боротьбі з кремлівським впливом. Це засвідчує рейтинг Kremlin Watch щодо 28 країн Європейської Унії.

 

Лідером рейтингу визнано Литву. Згідно з документом, вона найкраще в Європі «усвідомлює небезпеку з боку Росії» і швидше за інших знижує енергозалежність від неї. За Литовською Республікою йдуть Латвія, Естонія, Швеція та Велика Британія. Автори звіту дійшли висновку, що уряди згаданих країн найкращим чином «піклуються про свої демократії». «Завдяки цьому в Росії немає можливостей успішно вести "гібридну війну" проти них», – зазначається в доповіді. Серед іншого, в цих країнах найтолерантніше ставлення до свободи ЗМІ, а радикальні політичні сили не мають успіху в суспільстві.

 

Експерти European Values перевіряли також, чи розробляє країна превентивні заходи проти російської загрози, наскільки системними є ці заходи, якою мірою держава залучена до співпраці з Кремлем, чи сприяє політична система країни впливу Москви. Окрім того, визначалося, яке місце в політиці країни займають питання обороноздатності, безпеки і боротьби з дезінформацією.

 

 

Найбільше занепокоєння в укладачів звіту викликали країни, які в документі названі «колаборантами Кремля». Йдеться про Кіпр і Грецію. Ще одна група країн перебуває у «зоні ризику», оскільки вважає за краще не помічати розширення російського впливу. Це Угорщина, Австрія, Люксембург, Мальта, Португалія, Словенія й Італія. Також варто вказати на групу країн, які не наважуються критикувати шкідливий вплив Кремля на внутрішню політику. Мова про Хорватію, Ірландію, Болгарію і Словаччину.

 

Згідно з документом, в проблемних країнах деякі медіа працюють на політиків, котрі отримують підтримку Росії й виступають проти санкцій щодо неї. Також у звіті говориться про наявність у таких країнах фінансованих Москвою радикальних сил, російських шпигунських мереж і тісної енергетичної співпраці з Росією.

19.09.2018