Російська церква припиняє згадувати ім'я Варфоломія на літурґіях.

 

Синод Російської православної Церкви постановив припинити молитовне згадування імені Вселенського патріарха Варфоломія у своїх храмах, а також вирішив не брати участі в заходах, котрі проводять під орудою Константинополя.

 

 

Про це повідомила російська інформаційна служба "Інтерфакс".

 

"У критичній ситуації, коли константинопольська сторона відмовилася вирішувати питання шляхом діалогу, Московський патріархат змушений призупинити молитовне згадування константинопольського патріарха Варфоломія за богослужіннями і з глибоким жалем призупинити співслужіння з ієрархами Константинопольского патріархату", – ідеться у заяві синоду.

 

Російська церква також вирішила перервати участь "у єпископських асамблеях, як і в богословських діалогах, багатосторонніх комісіях і всіх інших структурах, у котрих головують або співголовують представники Константинопольського патріархату", заявив голова синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Воколамський Іларіон на брифінгу після засідання.

 

Водночас, він зазначив, що це не означає припинення євхаристійного спілкування.

 

Натомість "у випадку продовження антиканонічної діяльності" Константинополя в Україні російське православіє, зі слів митрополита, піде на те, щоб "повністю розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським [патріархатом]".

 

На погляд РПЦ, теперішня ситуація щодо України становить "небезпеку для всього світового православія". 

 

Характерно, що синод РПЦ розглядав українське питання без глави УПЦ Київського і всієї України Онуфрія (офіційно — за станом здоров'я); він тільки на початку засідання повідомив по відеозв'язку членам Синоду про стан справ у зв’язку з призначенням в Україні ієрархів Константинопольського Патріархату. Після цього Патріарх Московский Кіріл повідомив митропололиту Онуфрію: "Ми будемо мати дискусію в синоді і потім, Ваше Блаженство, проінформуємо Вас про результати."

 

Як єхидно зауважив диякон Андрєй Кураєв, "Власне, це все, що треба знати про незалежність Онуфрія від Москви: Патріарх Московський поінформує митрополита Київського про його долю."

 

Доповнено: І знов характерено, що після зауваження диякона Кураєва у відео на сайті Московської патріархії вирізали цю патріаршу фразу.

 

 

 

 

 

14.09.2018