Франція звинуватила Росію в спробі космічного шпигунства.

 

Про інциденти зі спробами Кремля отримати інформацію з чужих військових супутників повідомив і Пентаґон.

 

 

Міністерка оборони Франції Флоранс Парлі (Florence Parly), виступаючи у французькому Національному центрі космічних досліджень CNES в Тулузі, заявила, що російський розвідувальний супутник наблизився до франко-італійського супутника Athena-Fidus і намагався перехопити його сигнали. «Це називається шпигунством», – цитує слова очільниці французького військового відомства телерадіокомпанія ВВС. За її словами, в цій операції був задіяний російський супутник радіоелектронної розвідки «Луч-Олимп».

 

Флоранс Парлі запевнила, що Франції вдалося захистити всі комунікації сконструйованого франко-італійською компанією Thales Alenia Space супутника Athena-Fidus, який дозволяє арміям Франції й Італії обмінюватися секретною інформацією.

 

Тим часом представники Пентаґону повідомили, що ще 2015 року російський супутник наближався до двох американських комунікаційних супутників Intelsat. Тоді космічне командування ВПС США зверталося до Росії за роз'ясненнями в зв'язку з незвичайною поведінкою російського супутника.

 

Флоранс Парлі зазначила, що Франція в подальшому ретельно відстежувала траєкторію супутника «Луч-Олимп», і зауважила, що той «продовжував активно наближатися до інших об'єктів у наступні місяці».

 

«Франція зараз розробляє нову стратегію для космічної оборони. Багато держав уже експериментують із агресивними технологіями, тож Франція повинна бути до цього готова», – зазначила Флоранс Парлі.

09.09.2018