Офіційний Київ трактує "вибори" від бойовиків як загрозу Мінську.

 

Представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма вважає, що рішення ватажків руху "ДНР/ЛНР" про проведення "виборів" на окупованих територіях може поставити під загрозу "мінський процес".

 

Про це Кучма сказав у коментарі журналістам, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Це рішення повністю суперечить мінським угодам. Це дуже серйозний крок, який може поставити хрест на мінському процесі", – сказав Кучма.

 

На думку екс-президента, рішення про оголошення "виборів" не могли б ухвалити без узгодження з Росією. При тім, що сам Леонід Кучма певен: ця постанова – "не в інтересах України, не в інтересах Росії, не в інтересах тих, хто бере участь у мінському процесі".

 

Леонід Кучма висловив сподівання, що бойовики скасують це рішення. "Є ще час, як швидко ухвалили, так швидко можна і скасувати його", – сказав він.

 

У четвер колегіальні органи рухів "ДНР" і "ЛНР" (внутрішня самоназва – "парламент") постановили провести вибори на території ОРДЛО 11 листопада. А рада "ДНР" іще й зняла повноваження лідера з Олександра Захарченка у зв'язку з його смертю, натомість призначивши виконувачем обов'язків колишнього афериста з "МММ" Дениса Пушиліна.

 

Представниця України у гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що рішення про проведення "виборів" приймалося насправді у Москві.

 

"Ще пару тижнів тому "рєспублікі" скасували рішення про "вибори", а сьогодні заявили про "призначення виборів 11 листопада". Немає сумнівів, що рішення прийнято в Кремлі, що це сценарій дискредитації, постановки на паузу, до українських виборів, нормандського формату (про що, власне, вже заявив російський міністр Лавров), мінського процесу", – написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Пані Ірина нагадала, що рішення про проведення "псевдовиборів" на окупованому Донбасі ухвалювали і в листопаді 2014-го – "прийняте в Кремлі, воно фактично зірвало мирний процес врегулювання, призвело до серйозного загострення ситуації на фронті, ескалації конфлікту, тисяч вбивств українців – цивільних і військових, нових жертв, трагедій Донецького аеропорту і під Дебальцевим".

 

07.09.2018