Збірна України перемогла Чехію у Лізі націй.

 

Національна збірна України з футболу перемогла команду Чехії з рахунком 2:1 у виїзному матчі нового турніру UEFA – Лізі націй – у групі 1 ліги 2.

 

Команда Команда Андрія Шевченка подолала чехів завдяки голам Євгена Коноплянки та Олександра Зінченка, забитим у додатковий час кожного з таймів – на 46-й і 93-й хвилинах. Збірна України продемонструвала атакувальний футбол, володіла перевагою та здобула заслужену перемогу.

 

 

Гра почалася із затримкою через проблеми з освітленням на стадіоні в місті Угерске Градіште, а її початок виявився вдалим для господарів. Уже на 4-й хвилині Шик увійшов до штрафного майданчика українців та завдав потужного удару в ближній кут – П’ятов був безсилим.

 

Втім, буквально відразу синьо-жовті знайшли можливість для відповіді. Протягом першої ж хвилини контратаки Роман Яремчук (форвард бельгійського "Гента" дебютував у збірній команді) двічі небезпечно пробивав головою, та щоразу невлучно.

 

Надалі гра набула позиційного характеру. Українці довго комбінували на половині поля суперника, втім так і не потрафили забити гол. Двічі Малиновський мав можливість завдати свого фірмового пострілу зі штрафного, але Вацлік діяв надійно на брамі.

 

Тиск гостей дався взнаки вкінці, під час блискуче розіграної комбінації, в якій кожен з атакувальних гравців проявив високу майстерність: Марлос стягнув на себе трьох суперників, влаштувавши їм самбу на межі штрафного майданчика, й виконав поперечну передачу до центру. Ярмоленко ввів опонентів в оману, елеґантно пропустивши м’яч на Коноплянку, а півзахисник "Шальке" невідпорно пробив у нижній кут – 1:1.

 

На 49-й хвилині Коноплянка втратив чудову нагоду оформити дубль, не влучивши у ворота після пасу Матвієнка.

 

Гості з України продовжували домінувати й у другому таймі. Нагоди забити мали Ярмоленко, Зінченко, знов Коноплянка, Циганков та вже призабутий Селезньов. Перевага гравців збірної України в індивідуальній майстерності була досить відчутною, але втілити її в забитий м’яч вдалося лише в компенсований час – Циганков виконав подачу з лівого флангу, чеський голкіпер із захисниками діяли неузгоджено, і м’яч після рикошу прилетів до Зінченка, який і встановив остаточний рахунок.

 

Головний тренер збірної Андрій Шевченко похвалив команду за перемогу. "Сьогодні збірна України виглядала дуже добре. Ми маневрували, наші гравці правильно розташовувалися, ми знали наші сильні якості. Ми маємо багато хороших, технічних гравців у середній лінії, які добре маневрують, вміло грають у короткий та середній пас, при цьому легко долають простір між лініями. За рахунок цього ми створили велику кількість моментів", – сказав Шевченко, згідно з повідомленням Федерації футболу України.

 

Тренер похвалив гравців, котрі вийшли на заміну, за посилення гри. "Ми бачили, що починаємо поступатися чехам на правому фланзі, тому замінили Ярмоленка, він віддав багато сил. Трохи змістили Марлоса, а на його місце випустили Зінченка. Циганков (вийшов замість Коноплянки, – Z) перебуває в чудовій формі, конкурує з усіма гравцями атаки. Він, а також Селезньов (замінив Романчука, – Z) дуже добре увійшли у гру сьогодні. Футболісти, які вийшли на заміну, зіграли ключову роль у переможному м’ячі", – зазначив Шевченко.

 

Згідно зі статистикою матчу, збірна Україна тримала м'яч 64% часу проти 36% у чехів; число передач між гравцями – 626 проти 315. Українці 26 разів стріляли у браму Вацлика, при цім 10 ударів летіли у ствір воріт.

 

Наступний матч збірна України проведе 9 вересня у Львові з командою Словаччини (початок – 16:00). Гра відбудеться на порожньому стадіоні через дискваліфікацію.

 

Ліга націй – новий турнір, котрий у 2018–2019 роках проходить під орудою UEFA серед команд членів асоціації. Команди змагаються за кубок Ліги націй ("фінал чотирьох" відбудеться у червні 2019 року), а водночас турнір слугуватиме частиною кваліфікації до Євро–2020.

 

Згідно з форматом турніру, європейські команди розбиваються на дивізіони A, B, C і D. До дивізіону A потрапляють 12 найкращих команд рейтингу збірних УЄФА, наступні 12 команд утворюють дивізіон B (серед них і збірна Україна), наступні 15 – C і решта – дивізіон D.

 

Кожен дивізіон розбивається на 4 групи. Переможці груп дивізіону A в червні 2019 року в матчах між собою визначать переможця Ліги націй. Переможці груп решти із дивізіонів отримають місця в дивізіонах рангом вище у наступному розіграші Ліги націй. Збірні, що зайняли останні місця в групах, упадуть рангом нижче.

 

Збірна України потрапила до групи 1 ліги B, де змагається з командачами Чехії та Словаччини. У разі перемоги в міні-групі наступного року українці змагатимуться за право битися у "фіналі чотирьох".

 

Водночас Ліга націй дає добру нагоду для того, аби пробитися на Євро-2020. Так, у березні 2019 року розпочнеться кваліфікація на звиклий нам форматом чемпіонат Європи: 54 збірні поділяться на 10 груп по 5 або 6 команд, відтак по 2 найкращі збірні з кожної групи отримають путівки на Євро. Натомість іще 4 команди потраплять на чемпіонат у рамках якраз Ліги націй: 4 найкращі команди кожного дивізіону з числа тих збірних, котрі не змогли пройти основну кваліфікацію Євро, розіграють путівки, котрі залишилися, між собою за "олімпійською системою". Таким чином, на кожен дивізіон Ліги націй припаде по одній додатковій позиції на Євро.

 

07.09.2018