Ватажка руху "ДНР" вбито вибухом.

 

Ватажок проросійської екстремістської організації "ДНР" Олександр Захарченко загинув у п'ятницю ввечері в кафе "Сєпар" у Донецьку внаслідок вибуху. Бойовика знищили під час поминок за російським співаком Йосіфом Кобзоном.

 

Як пише російське видання "Коммєрсант", вибухівку заклали в освітлювальному пристрої – або в люстрі, або в торшері. Пристрій здетонував після телефонного дзвінка.

 

 

Росіяни вважають, що виконавець розправи у момент вибуху перебував перед кафе і бачив прибуття Захарченка. 

 

Згідно з інформацією видання, кафе належало керівникові охорони голови "ДНР" і, з огляду на постійні відвідини впливових у Донецьку осіб, постійно перебувало під пильною охороною. А відтак вибухівку було би неможливо закласти без оточення ватажків руху "ДНР".

 

Служба безпеки України, покликаючись на власні джерела, підтвердила інорфмацію про смерть бойовика.

 

"Справді, інформація, яка надходить до СБУ, підтверджує те, що сьогодні стався вибух, унаслідок чого загинув Захарченко, і не тільки він", – заявив керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов у коментарі телеканалу "112-Україна".

 

Він додав, що в СБУ є підстави вважати, що "смерть Захарченка може бути результатом внутрішніх кримінальних конфліктів серед бойовиків, насамперед пов'язаних з перерозподілом відібраного бізнесу протягом 2014-2018 років".

 

"Але ми не відкидаємо і спроби російських спецслужб усунути досить одіозну фігуру, яка, за наявною у нас інформацією, заважала росіянам. Згідно з нашими даними, за тим вибухом стоять або бойовики, або російські спецслужби. Ми уточнюємо, я не хочу коментувати обставини, тому що для нас суттєво, що був вибух, унаслідок якого загинув Захарченко", – додав Гуськов.

 

Натомість росіяни виправдовуються, що не мають стосунку до вбивства Захарченка, й звинувачують у знищенні екстреміста українську сторону. Про це, зокрема, йдеться у заяві Владіміра Путіна з оказії смерті воєнного злочинця.

 

"Підле вбивство Олександра Захарченка – ще одне свідчення: ті, хто вибрав шлях терору, насильства, залякування, не хочуть шукати мирного політичного вирішення конфлікту, не хочуть вести реальний діалог з мешканцями "юґавастока", а роблять небезпечну ставку на дестабілізацію становища, на те, щоб поставити народ Донбасу на коліна. Та це їм не вдасться. Росія завжди буде разом із вами", – пригрозив Путін.

 

 

Речник Путіна Дмітрій Пєсков продовжив заяву свого лідера: з його слів, убивство Захарченка спричинить ескалацію.

 

"Загибель Захарченка, безумовно, веде до підвищення напруженості в регіоні, що саме собою, звісно, не сприяє формуванню умов для виходу хоча б на перспективи початку реалізації Мінських домовленостей", – сказав Пєсков журналістам, котрого цитує аґенція "Інтерфакс".

 

 

01.09.2018