Вашінґтон звинуватив Москву в переслідуванні українських кораблів у Азові.

Держдепартамент США назвав ці дії новими спробами Кремля дестабілізувати Україну.

 

                                                                 Гізер Ноєрт

 

Держдепартамент США звинуватив Росію в переслідуванні українських суден в Азовському морі і Керченській протоці та в порушенні норм міжнародного морського права. Про це йдеться в заяві офіційної речниці Державного департаменту Сполучених Штатів Гізер Ноєрт (Heather Nauert).

 

«Дії Росії, спрямовані на підрив морського транзиту, є черговими прикладами її безперервної кампанії з підриву і дестабілізації України, а також її неповаги до міжнародних норм», – заявила Ноєрт у четвер, 30 серпня, у Вашінґтоні. Вона уточнила, що за останні кілька тижнів Росія затримала щонайменше 16 комерційних суден, які належать Україні.

 

Гізер Ноєрт запевнила, що Сполучені Штати підтримують територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів, включно з територіальними водами.

 

Раніше Держприкордонслужба України заявила, що російські прикордонники загалом затримали біля Керченської протоки в Азовському морі близько 150 українських кораблів. За словами прес-секретаря відомства Олега Слободяна, проблеми стосуються тільки суден, які йдуть в українські порти. Ситуація в Азовському морі загострилася після того, як в березні українські прикордонники затримали російський риболовецький сейнер «Норд» за те, що він порушив правила виїзду з анексованого Росією Криму.

31.08.2018