Через зрив друку підручників планують звільнити увесь інститут.

 

 

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич заявила про те, що всіх співробітників Інституту модернізації змісту освіти, який відповідає за друк підручників, планують звільнити з посад та провести повторні конкурси на вакантні позиції.

 

Про це Гриневич сказала під час виступу на засіданні уряду у середу, коментуючи зрив термінів друку підручників, інформує "Українська правда".

 

Так, перші підручники мали надійти до шкіл до 1 вересня, натомість тепер терміни посунули на місяць уперед.

 

Зі слів Гриневич, затримка сталася, зокрема, через погану експертизу з боку Інституту модернізації змісту освіти.

 

"Ми не можемо як міністерство допустити до друку підручники з історії України для 10 класу і 5 класу, у деяких з яких присутня абсолютно радянська історіографія. Підручники з громадянської освіти відправили на доопрацювання. Ми не можемо допустити, щоб подібні підручники потрапили в українські школи. Краще ми на них ще почекаємо", – пояснила міністр.

 

МОН планує провести аудит і реорганізацію інституту.

 

"Аудит я вже призначила на 4 вересня – 5 жовтня. За його результатами відбудеться реорганізація, що передбачатиме звільнення усіх співробітників та проведення повторних конкурсів на посади", – пояснила Гриневич.

 

Надалі міністерство подбає про нові правила експертизи. Зокрема, усі експерти будуть проходити обов’язкове навчання, експертизу кожного підручника проводимуть декілька експертів, експерти отримуватимуть вищу заробітну плату, платформа для проведення експертизи буде автоматизована, експерт відповідатиме за якість проведення експертизи, оцінка експертів буде максимально конкретизованою.

 

Гриневич також зауважила, що процедуру експертизи підручників заберуть у ІМЗО і передадуть іншій установі – Навчально-методичному центру з питань якості освіти.

 

29.08.2018