Летовище в піке

Міжнародний аеропорт “Івано-Франківськ” нині здійснює три рейси авіакомпанії МАУ: до Києва, Аліканте і Валенсії (Іспанія). Тим часом з львівського летовища борти відправляються у 32 напрямках. До роботи тут залучено 17 авіакомпаній, серед яких угорський лоукост Wizz Air і ось-ось очікують на прихід ще одного ірландського Ryanair. Чому Івано-Франківськ пасе задніх у авіасполученні, вирішив дослідити громадський активіст з Івано-Франківська Олег Саїк.

 

“Особисто я дуже зрадів, коли вперше почув про наміри уряду залучати лоукости в Україну. І ось зі Львова та Києва люди можуть за помірні кошти полетіти в багато країн Європи. А Івано-франківський аеропорт, на жаль, залишився осторонь цієї перспективи. Тому ми вирішили розібратись в ситуації та напрацювати механізм дій, який дозволить вийти з того “крутого піке”, в якому перебуває Міжнародний аеропорт “Івано-Франківськ”, –  пояснює свою ініціативу Олег Саїк.

 

Вивчили думку людей

 

Активіст разом з однодумцями створив у fb громадську ініціативу “Рідному місту - гідний аеропорт”. Молоді люди провели опитування, щоб з’ясувати думку мешканців Івано-Франківська та області щодо стану та перспектив місцевого летовища.

 

 

Півтисячі осіб за кілька днів взяло участь у анкетуванні, ще більше залишили коментарі. Очевидно, що тема аеропорту для франківців таки актуальна і навіть болюча. Понад 85% з опитаних відвідували івано-франківський аеропорт, тому добре розуміють, в якому він стані. 45% оцінили його як “жахливий”, ще 43% –  як "незадовільний".

 

 

На питання про стримувальні фактори, які заважають людям літати з аеропорту, варіанти “відсутність потрібних напрямків польотів” та “високі ціни на авіаквитки” набрали понад 60% голосів.

 

“Це мало би сигналізувати менеджменту аеропорту, в якому саме напрямку варто рухатись далі”, – коментує Олег Саїк.

 

Лише кожен восьмий опитаний франківчанин літав з нашого аеропорту, що є вкрай малим показником. “Але тут ми бачимо потенціал як мінімум подвоєння показника пасажиропотоку, за умови правильного менеджменту”, – вважають у команді Олега Саїка.

Адже 33,8% людей користуються послугами аеропорту сусіднього Львова, який пропонує суттєво більший набір послуг та напрямків польотів, в тому числі і дешеві авіалінії.

 

 

За загальною статистикою пасажиропотоку українських летовищ від annaaero, найвищі позиції займають аеропорти Києва та Львова. У рейтингу їм додають і пасажири з Івано-Франківська, в той час як бюджет рідного міста недоотримує потенційних грошей від діяльності місцевого аеропорту. Івано-Франківськ аж третій знизу із 11 діючих в Україні летовищ. У статистиці ще не врахували аеропорту Полтави. Але там уже відремонтований термінал та закінчують ремонт злітно-посадкових смуг. Тому скоро франківському летовищу доведеться потіснитись ще на один щабель в рейтингу.

 

Повертаючись до опитування Олега Саїка, 99,4% респондентів кажуть, що Івано-Франківську потрібен якісний аеропорт. “Це чіткий посил усім зацікавленим сторонам, що за аеропорт таки варто братись та втілювати задуми в життя. Потенціал є”, – переконаний громадський активіст.


 

Актуальний стан аеропорту

 

Аеропорт в Івано-Франківську збудований 1958 року. Капітальний ремонт злітних смуг проводили ще у 1988 році. Зараз вони потребують капремонту, що підтверджують у Міністерстві оборони України. Саме у віданні військових є злітні смуги. Аеропорт ділить між собою цивільна та державна авіація. Він є стратегічним об’єктом та єдиним діючим військовим летовищем на теренах Західної України.

 

 

“Військові мали би бути зацікавлені у ремонті, – переконаний Олег Саїк. – Кажуть, що смуга у жахливому стані. Плити, з яких вона складається, військові вже втомилися замінювати. Це тимчасові заходи, бо територія злету і посадки потребує масштабнішого відновлення”.

 

Стан самого терміналу аеропорту та прилеглої території годі описати. Ініціатива Олега Саїка має підбірку фото. Оцініть самі:

 

Клацніть на знимку –  і вам відкриється повна підбірка фото з Івано-франківського аеропорту

 

Кількість напрямків, куди можна дістатись з Івано-Франківська через повітряні ворота міста, – аж… 3! А монополія “МАУ” дозволяє авіакомпанії вільно визначати ціни на квитки.

Тож ні ремонту, ні вибору рейсів, ні доступних цін немає.


 

Колективна безвідповідальність

 

Чому ж Івано-франківське летовище опинилось у такому стані? Загалом аеропорт складається з трьох основних частин: терміналу для обслуговування пасажирів, злітно-посадкових смуг та навколишньої території.


Термінал належить Івано-Франківській обласній раді, але за її дорученням у 2010 році облдержадміністрація передала термінал компанії “Скорзонера” в концесію на 30 років. Тому управління терміналом здійснює саме вищезгадана компанія, яка виявилася доволі непублічною. Проте один з її лобістів, нардеп з Івано-Франківська Олександр Шевченко, вже більше року тому представив проект реконструкції терміналу. Проект хороший, але поки що лише на папері. Хоча згідно з договором концесії перший етап реконструкції мав закінчитись ще на початку 2012 року. Другий –  у 2018 році. І так шість етапів до 2040 року.

 

Злітно-посадкові смуги, як ми вже знаємо, належать Міністерству оборони України. Олег Саїк звернувся до МОУ, щоб зрозуміти їхню позицію щодо реконструкції аеропорту. Відповідь чітка та зрозуміла: військові здійснюють поточний ремонт та були би раді, якби хтось відремонтував смуги капітально.

 

 

А це може зробити Міністерство інфраструктури. На запит Олега Саїка повідомили, що є Національна авіаційна транспортна стратегія, яка передбачає реконструкцію злітно-посадкових смуг та терміналів українських аеропортів. Її вже почали реалізовувати. І в переліку є Івано-франківський аеропорт. Але стратегія розроблена до 2030 року. Тому скільки доведеться чекати Франківську – невідомо.

Олег Саїк представив скрін переписки Олександра Шевченка у fb, де нардеп говорить про непорозуміння з владою. Мовляв, злітну смугу Івано-Франківська не вносять у план реконструкції. Але ж Міністерство інфраструктури у листі чітко повідомило, що франківський аеропорт вписаний в перелік. То кому ж вірити?

 

 

Територія, прилегла до аеропорту, і зокрема готель “Бандерштадт” належить Івано-Франківській міській раді. З тієї ж підбірки фото на сторінці ініціативи “Рідному місту – гідний аеропорт” видно, в якому плачевному стані ця територія і сам готель.

 

 

А міський голова Івано-Франківська усіма силами намагається “повернути” й термінал у власність міста. “Ситуація виглядає дивно, бо місто ніколи не мало терміналу в комунальній власності”, – зазначає Олег Саїк.

 

Продовжуємо дивуватись. І ось третій факт.

 

У тій же переписці Олександр Шевченко жаліється, що план реконструкції дорожчий, ніж прописана у договорі концесії сума. Тому вбачає за необхідне змінити умови договору. Адже допомоги з бюджету отримати не вдасться, бо він “порожній”.

“Ми проаналізували договір концесії. І не знайшли конкретних цифр-обмежувачів, які б стояли на заваді фінансувати реконструкцію терміналу, – говорить Олег Саїк. – А сподівання на допомогу місцевого бюджету виглядає дивним, оскільки саме влада надіялась на те, що “Скорзонера” візьме на себе ці зобов’язання. Кому ж, як не “Скорзонері” з її “Буковелем”, якісний аеропорт принесе дивіденди?”

 

Політична конкуренція – на руку

 

“На нашу думку, перше, що потрібно зробити міській владі, – реалізувати проект реконструкції готелю “Бандерштадт”, який належить місту, - говорить Олег Саїк. - Друге – зробити якісну реконструкцію паркової зони з повним переплануванням простору. Зробили ж площу А. Міцкевича. Якісний приклад може стимулювати концесіонера почати процес реконструкції терміналу. Політична конкуренція в цьому випадку може дати вельми позитивний ефект. Ми ж то пам’ятаємо про вибори 2019 та 2020 років та особисті відносини команд мера та нардепа”.

 

І якщо великі партії захочуть зробити піар на відродженні франківського летовища, то і Олександр Шевченко, нардеп від “Укропу”, потенційний кандидат в Президенти, і Руслан Марцінків, міський голова, представник партії “Свобода”, можуть позмагатись за першість у цій справі.

 

“Ми хочемо будувати успішне міське середовище чи вливатись в агломерацію Львова? Містяни обрали перший варіант. Слово за владою…” – резюмує своє дослідження Олег Саїк.


 

28.08.2018