Порошенко пропонує Унії патронат над містами Донбасу.

 

Президент України Петро Порошенко поставив завдання українським дипломатам залучати кошти країн ЄС для відбудови конкретних поселень на Донбасі. 

 

Про це він заявив у виступі на відкритті нового газогону в Авдіївці, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Ми маємо іншу Україну і її абсолютно інше місце у світі, і саме тому українські посли будуть займатися декількома дуже важливими речами – мобілізацією коштів світу для відновлення інфраструктури Донбасу... Ми будемо робити так, щоб кожна країна Європейського Союзу взяла на себе відповідальність за відбудову конкретного населеного пункту на Донбасі, в Донецькій і Луганській областях", – запропонував Порошенко.

 

Пізніше на зустрічі з керівниками закордонних дипломатичних представництв України та військовослужбовцями ЗСУ глава держави пояснив, що йдеться про програму своєрідного патронату над визначеними містами і селищами Донбасу. 

 

"Нехай Німеччина візьме відповідальність за Краматорськ, Греція – за Маріуполь, нехай Велика Британія – за Волноваху, нехай інші країни візьмуть Сіверськодонецьк, Лисичанськ, Авдіївку... Це буде гарним символом, бо якщо люди будуть інвестувати у відновлення нормального життя на Донбасі, вони будуть розуміти той рівень проблем, який сьогодні стосується  нас", – зазначив Президент. 

 

Він додав, що ми маємо "терміново активізувати цю роботу".  

 

У той же час, міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Литва розглядає можливість узяти шефство над Авдіївкою з метою сприяння відновленню всього міста.

 

"Наші литовські друзі дуже уважно дивляться, щоб узяти своєрідне шефство над Авдіївкою. Причому не просто шефство над окремим об’єктом, а подивитися, як саме литовська присутність – а литовці є нашими справжніми друзями – зможе підняти Авдіївку", – сказав Клімкін у виступі перед керівниками закордонних дипломатичних представництв України та військовослужбовцями ЗСУ в Авдіївці.

 

Він додав, що українські дипломати прагнутимуть, щоб таке шефство було встановлено над містами, розташованими на підконтрольних українській владі територіях, а після деокупації – і всього Донбасу. "Це нам обов'язково вдасться", – запевнив Клімкін.

 

 

27.08.2018