Анґела Меркель закликала Росію вивести війська з Південної Осетії та Абхазії.

Ця заява бундесканцлерки Німеччини пролунала під час її візиту до Грузії.

 

 

Керівниця німецького уряду Анґела Меркель розкритикувала чинну присутність російських військ в грузинських регіонах Абхазії та Південної Осетії. На брифінгу після зустрічі в четвер, 23 серпня, з прем'єр-міністром Грузії Мамукою Бахтадзе в Тбілісі Меркель запевнила, що чітко заявила російському президентові Володимирові Путіну свою позицію щодо цієї проблеми.

 

«20 відсотків нашої землі перебуває під російською окупацією. Росія не дотримується умов мирного договору. Тому підтримка Німеччини і Європи загалом є для нас дуже важливою», – наголосив на брифінгу Бахтадзе. Про це повідомило радіо Deutschlandfunk.

 

Анґела Меркель заторкнула в Тбілісі й тему російської інвазії в Україні. Об’єднуючи питання Криму, Донбасу, Абхазії та Південної Осетії, вона зазначила: «На жаль, попри суттєві зусилля, ми не досягли великого поступу. І тому я можу вас поки що лише запевнити, що ця несправедливість не буде забута, вона не зникне з порядку денного, а завжди буде одним з його чільних пунктів».

 

Меркель нагадала, що ще під час свого останнього візиту до Тбілісі, який відбувся майже десять років тому, незабаром після укладення угоди про перемир'я після п'ятиденної війни, вона вимагала виведення російських військ з території Грузії. За словами бундесканцлерки, вона «і сьогодні виступає за територіальну цілісність Грузії».

 

24 серпня Меркель планує зустрітися з головою місії спостерігачів Європейської Унії в Грузії данійцем Еріком Гьоґом (Erik Høeg) і відвідати лінію розмежування з Південною Осетією. З Грузії Меркель вирушить до Вірменії, і пізніше – до Азербайджану.

24.08.2018