Єврокомісар запропонувала Клімкіну та Лаврову посередництво для обміну поневоленими.

 

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович звернулася з листами до міністра закордонних справ України та Сєрґєя Лаврова у зв'язку зі становищем осіб, затриманих на території двох країн та поневолених.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Міятович закликала владу Росії й України терміново вирішити найбільш невідкладні потреби цих людей із метою запобігання подальшому погіршенню їхнього становища, що може призвести до незворотніх наслідків.

 

Комісар РЄ з прав людини також підтвердила свою готовність надати допомогу в "подоланні тупикової ситуації" та сприянні у врегулюванні становища утримуваних осіб, "зокрема шляхом їх звільнення з гуманітарних міркувань".

 

У листах, адресованих Клімкіну та Лаврову, Міятович висловила свою підтримку співпраці омбудсменів України та Росії в питанні становища утримуваних осіб, про що домовилися президенти двох країн під час телефонної розмови ще в червні.

 

"Я продовжила уважно стежити за ситуацією, і я з жалем відзначаю відсутність якогось прогресу в забезпеченні найбільш невідкладних гуманітарних потреб ув'язнених і утримуваних під вартою. Оскільки стан деяких із них надалі погіршується, критично важливо досягти відчутного прогресу в залагоджуванні цієї справи. У терміновому порядку я хотіла б попросити вас і вашу владу зробити все можливе та все необхідне для того, щоб уникнути подальшої шкоди здоров'ю та загрози життю ув'язнених і затриманих", – йдеться в листах.

 

21.08.2018