Довіра: спершу сніданок, потім бієнале

Вчора, 12 серпня, кілька сотень львів’ян та гостей міста родинами, дружніми компаніями та поодинці прийшли на вулицю Вірменську, аби разом поснідати. Свої сніданки, а також багато солодощів, фруктів, лимонаду, кави і чаю, принесли зі собою. Навзаєм ділячись наїдками та їхніми переписами, люди розмовляли, знайомилися та відпочивали. Просто спілкування та обговорення різних ідей – саме такою і була мета першого у Львові “Сніданку довіри”. Він, цей "Сніданок", став прелюдією до "Бієнале довіри", яке відбудеться у Львові у жовтні.

 

 

Від 10 до 13 години разом поснідати на вулиці зібралися підприємці, митці, громадські активісти, видавці, чиновники, політики, просто містяни, туристи і навіть міський голова Андрій Садовий.


 

Як снідалося?


 

“Я зустрів тут дуже багато друзів, хоч ми наперед і не домовлялися, – каже відомий скульптор і директор Музею Ідей Олесь Дзиндра. – Такі сніданки потрібні не тільки для Львова, а скрізь, де люди живуть поруч. Нам треба виходити і дивитися одне одному в очі. Це краще, ніж жити в одному будинку все життя і не знати ні імені сусідів, ні дня уродин”.


 

Львів’янка Юля Юрченко принесла на сніданок багато лимонаду, бо подумала, що наїдки принесуть усі. Прийшла сама, бо вважала, що друзів і так зустріне багато. В обох випадках – не помилилася!

“Тут така атмосфера і такий у нас настрій, як на Великдень. Ми жартуємо, що хочеться сказати “Христос воскрес!”. З багатьма людьми ми спілкуємося багато у фейсбуці, але ось маємо шанс познайомитися поза мережею!” – зазначає жінка.

 

 


 

Мандрівник, блогер та онлайн-підприємець Орест Зуб про “Сніданок довіри” почув від друзів. Вважає, що саме такі сніданки можуть бути добрим місцем, де “пересікається” активна львівська спільнота, щоб разом робити щось нове і натхненне. Такі міські свята, каже Орест, бувають у різних країнах світу. Зазвичай у вихідні місцеві мешканці збираються в певних місцях і спільно проводять час.

 

 


 

“Я приготувала свій кабачковий солений пляцок, рецепт якого маю з Чехії. І, бачу, він вдався, бо дуже швидко розійшовся. Всі просять рецепт. “Сніданок довіри” – добрий захід, бо просто так із друзями сьогодні в центр ми точно не вибралися б. Захід узагалі не модерований. І це добре. Мені дуже цікаво, що на таких збіговиськах є багато людей, яких я не знаю. Я певна, що це також небайдужі львів’яни, які готові творити ланцюжки довіри. Це дає надію, що активна спільнота міста росте”, – ділиться враженнями громадська активістка та співзасновниця громадської організації “Кращий Сихів” Наталя Піпа.

 

 


 

Львів’яни легко відгукнулися на запрошення поснідати разом, каже одна з співорганізаторів “Сніданку довіри” Ляна Мицько. “Коли я організовувала головну сцену Свята музики, мусила довго пояснювати кожному ресторатору у Кривій Липі, що це і для чого. А тут вже люди якось розуміли відразу, на що я їх підписую. І “Дзига”, і “Човен”, і менші заклади на Вірменській відразу погоджувалися винести свої столи на вулицю. А потім ми просто покликали людей, розповіли журналістам – і львів’яни прийшли. Наступний сніданок, я думаю, ми перенесемо на вулицю Лесі Українки, бо там більше простору”, – розповідає дівчина.


 

Перше в світі бієнале на тему довіри відбудеться у Львові


 

Попри запевнення організаторів, “Сніданок довіри” все-таки мав одну мету: він став заходом-анонсом першого “Бієнале довіри”, яке відбудеться у Львові 19-21 жовтня.  Більше про вчорашню і майбутню події нам розповів один із співорганізаторів Олег Мацех:


 

“Кілька місяців тому у Львові сформувалася спільнота підприємців, громадських діячів, митців, видавців, яку можна умовно назвати платформою “Бієнале довіри”. До нашої спільноти належать такі відомі львів’яни, як Олесь Дзиндра, Олег Зархін, Орест Друль, Олександр Фільц, Маркіян Іващишин та інші. Є цілі організації, які нас підтримують. У тому числі спільнота “Креативне місто”. Адже креатив дуже залежить від рівня довіри. Все взаємопов’язане. Якщо тобі бракує гідності, ти не можеш бути креативним. І якщо нема довіри, місто теж не може стати креативним. Бо креатив для міста – це спільний продукт. І він дуже глибоко заснований на довірі. Довіра – це фундамент для креативу.

 


 

Готуючись до “Бієнале довіри”, ми проводимо різні заходи. Один із них – коли під час нещодавнього фестивалю LvivMozArt незрячі люди водили на концерти людей, які бачать. Але з однією умовою: ті, хто бачить, були весь час із зав’язаними очима. Так вони могли відчути те, що відчувають ті, хто не бачить. А також – спробувати довіритися незрячій людині.


 

Ідея “Сніданку довіри” у мене виникла після того, як якось у Стамбулі я потрапив на подібне свято. Я вийшов на вулицю, а вона вся була встелена скатертинами. Люди розклали харчі, їли і запрошували частуватися всіх довкола. 2-3 роки тому, після Майдану, спільно з Львівським клубом “Здоров’я і спокій”, ми організували “Сніданок єднання”. І тепер, перед “Бієнале довіри”, вирішили також запросити львів’ян сісти за один стіл, поділилися гарним настроєм і сніданком. Такі акції дуже важливі місту. Ми забуваємо, що місто – це формат співіснування, де ми не повинні закриватися у своїх квартирах і “світа Божого не бачити”. Ми не хуторяни. Ми живемо в місті. І от ми показуємо, що є абсолютно прості формати будування довіри між людьми, які не потребують якогось надзвичайного фінансування. Все дуже просто: люди приходять, діляться своїми сніданками і проводять цей ранок з родинами і друзями”.

 


 

“Бієнале довіри”, за словами Олега Мацеха, буде проходити у трьох форматах. Перший – академічний. Це лекції, дискусії та круглі столи на тему довіри, які проведуть відомі у світі лектори. Другий формат – мистецький. Тут художники, скульптори та інші митці у різних форматах спробують відтворити власне уявлення про те, якою є і якою має бути довіра. У межах цієї частини майбутнього “Бієнале довіри” організатори вже оголосили міжнародний конкурс “Плакат довіри”, з відповідним призовим фондом. Третій формат – це різні заходи та акції, перша з яких – подібний “Сніданок довіри”, котрим і планують відкрити жовтневий бієнале.

 


 

“Бієнале довіри” буде відбуватися у Львові раз на два роки. Ми вже працюємо над тим, щоб залучити до участі у ньому представників різних міст Європи. У світі є різні фестивалі і різні бієнале, але такого масштабного заходу на тему довіри наразі нема. Тут Львів, фактично, започатковує новий формат, нову традицію. Ми кажемо: без довіри нема міста. Без довіри ми втратимо все. Будь-які стосунки і будь-який бізнес дієві тільки тоді, коли в них панує довіра”, – наголошує Олег Мацех.

 

Знимки Саші Населенко

 

13.08.2018