ЄУ вживає заходів, щоб захиститися від санкцій США щодо Ірану.

Зокрема, Унія планує ухвалити відповідний закон.

 

 

Керівництво Європейської Унії, а також представники Франції, Німеччини і Великої Британії висловили глибоку стурбованість у зв'язку з рішенням Сполучених Штатів відновити санкції проти Ірану. «Зняття санкцій, пов'язаних з ядерною зброєю, є важливою частиною угоди, і вона має на меті позитивно впливати не тільки на торговельні та економічні відносини з Іраном, а й, головне, – на життя іранського народу», – йдеться в спільній заяві Верховної представниці ЄУ з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Моґеріні, а також міністрів закордонних справ Франції Жана-Іва Ле Дріана (Jean-Yves Le Drian), ФРН Гайко Мааса (Heiko Maas) і Об’єднаного Королівства Джеремі Ганта (Jeremy Hunt), опублікованому на сайті Європейської служби зовнішньополітичної діяльності (EEAS) в понеділок, шостого серпня.

 

Автори документа мають намір, відповідно до права Євроунії і резолюції Ради Безпеки ООН №2231, захищати європейських юридичних та фізичних осіб, які легально ведуть справи з Іраном і можуть потрапити під американські санкції. У зв'язку з цим планується сьомого серпня запровадити в дію закон про захист від санкцій США.

 

Угода з Іраном, тобто Спільний всеосяжний план дій (СВПД), передбачає гарантії того, що ядерна програма Тегерана використовується лише в мирних цілях і є «ключовим елементом глобальних планів щодо нерозповсюдження ядерної зброї», які мають важливе значення для безпеки Європи, Близького Сходу і світу в цілому. Те, що мета СВПД досягається, підтверджують 11 доповідей Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

 

Нагадаємо, що СВПД підписали Іран, США, Росія, Китай, Велика Британія, Франція і Німеччина 2015 року. У травні 2018-го президент США Дональд Трамп оголосив про вихід із угоди, звинувативши Іран у підтримці тероризму і прагненні продовжувати розробку ядерної зброї. Трамп заявив про відновлення режиму економічних санкцій проти Тегерана, який діяв до підписання СВПД. Очікується, що американські санкції знову почнуть діяти з сьомого серпня.

06.08.2018