Японія заявила ноту протесту проти дислокації російських винищувачів на Курилах.

 

Відповідну ноту передано російському Міністерству закордонних справ.

 

                                                Йосіхіде Суга

 

Уряд Японії висловив Росії протест у зв'язку з розміщенням на острові Ітуруп російських винищувачів Су-35С. Про це повідомив на брифінгу генеральний секретар кабінету міністрів Японії Йосіхіде Суга.

 

Протест був переданий міністерству закордонних справ Росії через японську амбасаду в Москві. «Дії Росії йдуть врозріз з позицією Японії і викликають найглибші жалі», – заявив Йосіхіде Суга. Водночас він зазначив, що Токіо продовжуватиме активний діалог з Москвою для вирішення питання приналежності чотирьох островів Курильської гряди й укладання мирного договору.

 

Винищувачі Су-35С були дислоковані на аеродромі «Ясний» на острові Ітуруп минулого тижня. Тобто через кілька днів після того, як у Москві пройшли російсько-японські перемовини у форматі «два плюс два». Керівники МЗС і військових відомств двох країн запевнили один одного у готовності розвивати відносини і працювати над розв’язанням «проблем реґіональної та глобальної безпеки». 

 

Нагадаємо, що 17 червня уряд Японії висловив жаль у зв'язку зі запланованими на острові ракетними стрільбами. Російська сторона у відповідь заявила, що навчання проводяться на національній території.

 

Чотири острови Курильської гряди – Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї – викликають територіальні суперечки між двома країнами з кінця Другої світової війни, коли Радянський Союз присвоїв собі території, які раніше належали Японії. Проблема статусу цих островів залишається головною перешкодою на шляху до укладення мирного договору. Росія наполягає на своєму суверенітеті над островами. Японія заявляє про свої права на них.

06.08.2018